Espoossa avautui hirrestä rakennettu päiväkoti – "Sisäilma on puhdasta ja hyväntuoksuista"

Pilke päiväkodit Oy avasi tiedepäiväkoti Sirun viime viikolla. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Lintuvaaran ja Leppävaaran rajan tuntumassa seisova päiväkoti hämää ulkonäöllään. Ulkopuolelta suurelta osin tummanharmaa talo kätkee sisäänsä avaran ja valoisan salin puisine seinineen.

Viime viikolla auennut yksityinen Pilke tiedepäiväkoti Siru on hirsipäiväkoti, jossa on 172 paikkaa 0–5-vuotiaille lapsille. Se on tiettävästi ensimmäinen hirsipäiväkoti Espoossa.

– Lapsetkin voivat häiriintyä melusta. Hirsi luo rauhallisen ilmapiirin, sanoo Sirun johtaja Martina Hamberg

Hirsi vaimentaa ääniä, minkä lisäksi hirrellä on haluttu satsata kaksikerroksisen päiväkodin sisäilman laatuun.

– Ulkoseinässä ei ole mitään erillistä eristettä, vaan hirsi itsessään toimii hengittävänä ja kosteutta tasaavana eristeenä. Se juuri tekee hirrestä turvallisen materiaalin, sanoo toimitusjohtaja Tarmo Kemppainen Sirun rakentaneesta Mediset Hoivarakentajat Oy:stä.

Sirussa on panostettu myös ilmanvaihtoon. Siellä on ilmanlaatua reaaliajassa mittaava ja säätävä ilmanvaihtojärjestelmä.

– Hyvää sisäilman laatua varmistaa myös muun muassa se, että villapohjaiset akustointimateriaalit on korvattu allergisoimattomasta mäntylastusta tehdyillä puukuitulevyillä, Kemppainen lisää.

Pilke päiväkodit Oy sanoo Sirun vastaavan kasvavaan kysyntään sisäilmaltaan puhtaista päiväkotitiloista. Perusteita väitteelle kasvaneesta kysynnästä on, sillä päiväkotien sisäilmaongelmat ovat olleet Espoossa tapetilla viime vuosina.

Palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski Tilapalvelut-liikelaitoksesta kertoo, että viime ja tämän vuoden aikana sisäilmaongelmien takia on korjattu 26:ta Espoon kaupungin tiloissa toimivaa päiväkotia.

Tyypillisiä syitä sisäilmaongelmille päiväkodeissa ovat Kalliokosken mukaan erilaiset ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat. Ilmanvaihto on esimerkiksi voitu säätää todellista pienemmälle ihmismäärälle, mikä kasvattaa hiilidioksidin määrää sisäilmassa tai ilmanvaihto voi olla ylipaineinen, mikä voi tuntua huimauksena ja pahoinvointina.

– Monet sisäilmaongelmat johtuvat siitä, että rakenteita on aikanaan tehty silloin parhaan käytössä olleen tiedon mukaan, Kalliokoski tiivistää.

Tiedepäiväkoti Sirun rakentaminen kesti hieman alle vuoden. Tarmo Kemppaisen mukaan hirsipäiväkodin rakentaminen ei nykyisin juurikaan eroa toisentyyppisen päiväkodin rakentamisesta.

– Hirsirakentaminen on toki jonkin verran kalliimpaa kuin esimerkiksi puurunkoinen, lautaverhoiltu ja villaeristeinen elementtiseinä. Pelkkä hirsiseinä on materiaalikustannuksiltaan merkittävästi kalliimpaa kuin monet muut niin sanotut perusulkoseinärakenteet, Kemppainen sanoo.

– Toisaalta se on valmista pintaa molemmin puolin ja tuo sitä kautta säästöjä ja kaventaa kokonaiskustannusten eroa merkittävästi, hän jatkaa.

Espoon kaupungin suunnitelmissa ei tällä hetkellä ole rakennuttaa hirsirakenteisia päiväkoteja.

– Tämä mahdollisuus pidetään kuitenkin avoimena. Saattaa olla, että jossain vaiheessa sitä kokeillaan, kertoo suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen Tilapalvelut-liikelaitoksesta.

Pilke päiväkodit Oy:llä on 11 hirsipäiväkotia eri puolilla Suomea. Niistä ensimmäinen aukesi vuonna 2017 Auraan Varsinais-Suomeen.

Yhtiön toimitusjohtaja Minna Martikainen kertoo, että hirsipäiväkodeissa olevien lasten vanhemmat ovat kehuneet päiväkotien sisäilmaa, sen tuoksua ja hyvää äänieristystä.

– Mitään tutkimusta meillä ei vielä ole esimerkiksi lasten nuhakuumesairauksien vähenemisestä, mutta henkilöstöltä olemme saaneet palautetta, että flunssakausi on lievempi hirsipäiväkodissa kuin muissa päiväkodeissa, Martikainen sanoo.

Tiedepäiväkoti Sirussa pedagogisena johtajana pian aloittava Jonna Orava kertoo, että hänellä on kokemusta sisäilmaongelmaisista tiloista.

– Tämä on aivan vastakohta. Sisäilma on puhdasta ja hyväntuoksuista, Orava sanoo.

Sisäilmakorjauksia käynnissä

Jousenkaaren päiväkoti

Koivumankkaan päiväkoti

Laajalahden päiväkoti

Laakakiven päiväkoti

Laaksolahden päiväkoti

Lakelan päiväkoti

Lintumetsän päiväkoti

Lippajärven päiväkoti

Lähderannan päiväkoti

Merenkulkijan päiväkoti

Pisan päiväkoti

Puutarhurin päiväkoti

Silkkiniityn päiväkoti

Westendinpuiston päiväkoti

Viherkallion päiväkoti

Lähde: Tilapalvelut-liikelaitos

Aiheeseen liittyvää

 1. Tekijät jäävät nyt entistä helpommin kiinni – Espoon kouluihin ja päiväkoteihin kohdistunut ilkivalta vähentyi
  7.8.2019 7:15
 2. Maksuttomuus tuo satoja 5-vuotiaita lisää päiväkoteihin Espoossa – "Voi olla, että syksyllä tulee tiukat paikat"
  4.4.2019 8:00
 3. Homeesta kärsineet oppilaat siirretään väistötiloihin, joissa on ollut sisäilmaongelmia – "Toivomme, että vanhempien huoli helpottaa"
  6.8.2019 11:25
 4. Kivenlahden kirjastolle on katsottu paikka Kauppakeskus Pikkulaivasta − nykyinen kirjasto on suljettu, eikä sisäilmaongelmiin näytä tulevan ratkaisua
  7.2.2019 12:32
 5. Sisäilmaongelmien käyttäjäkyselyjä ylitulkitaan, älähtää THL – "Sellaista rakennusta ei ole olemassakaan, jossa kukaan ei oireile"
  18.2.2019 9:20
 6. Mitta täyttyi Leppävaaran lukiossa – "Sisäilmaongelmia laastaroitu 6–8 vuotta ja aina menee kosmeettisemmaksi"
  31.10.2018 10:00
 7. Espooseen nousee omakotitalo, jonka pitäisi kestää 100 vuotta – rakenteista ei löydy muovia, liimoja tai kemikaaleja ja ilmanvaihto on painovoimainen
  16.9.2018 7:00

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut