Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkeasaaressa hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida palauttaa takaisin Saimaalle – pahimmillaan se voidaan joutua lopettamaan

Varsinais-Suomen ELY-keskus ei myöntänyt lupaa Korkeasaaren villieläintarhassa hoidettavana olleen saimaannorpan Saimaalle kuljettamiseen. Huonokuntoisena Saimaalta löydetty norppa on ollut Korkeasaaressa hoidettavana heinäkuun 2019 lopusta. Norpan toivuttua on selvitetty mahdollisuuksia sen Saimaalle palauttamiseen.

Saimaannorppa on luontodirektiivin liitteessä IV mainittu niin sanottu tiukan suojelun laji, jonka kuljetus on luonnonsuojelulaissa ja luontodirektiivissä kielletty. ELY-keskus voi myöntää yksittäistapauksessa luvan rauhoitusmääräyksistä poikkeamiseen luontodirektiivin määrittelemillä perusteilla. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan tapauksessa ei kuitenkaan ollut edellytyksiä myöntää poikkeuslupaa.

– Hoidettavana olleen saimaannorpan kannalta on todella valitettavaa, ettei sitä voida kuljettaa takaisin alkuperäiseen populaatioonsa Saimaalle. Vaikka Korkeasaaren villieläinsairaalassa norppaa on hoidettu asiantuntevasti ja parhaalla mahdollisella tavalla tautien tarttumisen mahdollisuus minimoiden, ei tautiriskin muodostumista voida täysin poissulkea. Hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida kuljettaa takaisin Saimaalle, jottei sen mukana kulkeutuisi mahdollisesti tautia, joka voisi sairastuttaa koko saimaannorpan luonnonpopulaation, ylitarkastaja Salli Uljas Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta sanoo tiedotteessa.

Saimaalla elää maailman ainoa saimaannorppapopulaatio. Laji on myös kapea geeniperimältään, minkä vuoksi se on erityisen herkkä epidemioille. ELY-keskus arvioi, että kyseisen norpan kuljettaminen takaisin Saimaan populaatioon voi aiheuttaa suuremman riskin lajin suojelutasolle kuin palauttamatta jättäminen.

– Lajin suhteen ei ole mahdollista ottaa sellaista riskiä, jonka seurauksena koko populaatio voisi olla vaarassa, Uljas lisää.

Eläinsuojelulain mukaan loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen hoidon tulee olla tilapäistä. Mikäli eläintarha pystyy järjestämään saimaannorpalle asianmukaiset tilat, voi ELY-keskus harkita poikkeusluvan myöntämistä norpan pysyvään hallussapitoon. Mikäli hallussapitoa eläintarhassa ei voida toteuttaa, on yksilö eläinsuojelulain perusteella lopetettava.

– Selvitämme juuri parhaillaan, onko jossain olemassa sellaisia tiloja, jotka olisivat norpalle sopivat, kertoo eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaren eläintarhasta.