Pho-keitolla ja banh mi -patongeilla tuot Vietnamin keittiöösi – "Panos ihmiskunnan onnellisuuden puolesta"

Tästä kattauksesta riittää naposteltavaa isommallekin porukalle. Annukka Roth

toimitus

Vietnamissa on runsas ja monipuolinen ruokakulttuuri, jossa raaka-aineiden tuoreus näkyy ja maistuu. Kaakkoisaasialaiseen tapaan ruuanlaitossa käytetään runsaasti korianteria, sitruunaruohoa, chiliä sekä soija- ja kalakastikkeita.

Vietnamin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monesta suunnasta. Uppopaistamis- ja wokkausmenetelmät ovat lähtöisin kiinalaisilta. Mongolialaiset toivat aikanaan mieltymyksen pihviin. Tomaatti, chili ja peruna ovat tulleet todennäköisesti eurooppalaisten mukana.

Ranskalaiset ovat vaikuttaneet muun muassa pho-keitossa käytettävän lihaliemen valmistustapoihin.

Silmiinpistävä ranskalaisvaikutus on myös täytetty patonki, banh mi, jota myydään kaupunkien tien varsilla kautta maan.

Vietnamilainen ruoka on ennen kaikkea liha- ja kalapainotteista, mutta myös kasvisruualla on Vietnamissa pitkät perinteet.

Varsinkin Etelä-Vietnamin pienimmistäkin kaupungeista on mahdollista löytää ravintola, jonka kyltissä lukee com chay – kasvisruokaa.

Riisi toimii usein ruoanlaiton pohjana. Vietnamilaisiin hyviin tapoihin kuuluu se, että yhtä ainoaa riisinjyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta työlästä riisinviljelyä kohtaan.

Kesärullat ovat oikea herkku, ja täytetty patonki on kelpo ja helppo eväs niin töihin, piknikille kuin automatkalle.

Pho-keitto lämmittää viileänä sadepäivänä. Sen perusmakuna on tuhti, muun muassa aniksella maustettu lihaliemi.

Keitto on lunastanut itselleen kansallisaarteen roolin. Tutkija Huu Ngocin on sanonut pho-keiton olevan ”Vietnamin panos ihmiskunnan onnellisuuden puolesta.”

Pho-keitto

4 hengelle

Liemi:

1. Kaada liemen ainekset kattilaan. Anna niiden hautua 20 minuutin ajan matalalla lämmöllä.

2. Viipaloi liha, kevätsipuli ja chili. Lohko lime ja hienonna yrtit.

3. Keitä kattilallinen vettä ja mausta se suolalla. Nosta lihaviipaleet siivilässä kiehuvaan veteen. Anna kiehua korkeintaan minuutin ajan.

4. Keitä ituja siivilässä puolitoista minuuttia.

5. Keitä nuudelit kypsiksi ohjeen mukaan.

6. Jaa nuudelit ja idut keittolautasille. Nosta päälle liha, kevätsipuli, chili ja yrtit.

7. Poista liemestä mausteet ja kaada mausteliemi ainesten päälle.

8. Mausta limellä. Käytä mausteina soijaa ja thaimaalaista chilikastiketta, jos haluat.

Vietnamilaiset kesärullat

4 hengelle (12 rullaa)

1. Keitä vettä ja laita se riisipaperiarkille sopivaan kulhoon. Upota riisipaperi hetkeksi kulhoon. Kun riisipaperi on pehmennyt, nosta se lautaselle. Jos teet rullia ensimäistä kertaa, kannattaa ostaa kaksi levypakettia. Arkkien kanssa on opittava oma tekniikkansa.

2. Kasaa täytteitä paperin alaosaan, mutta älä laita niitä liian alas. Laita ravut alimmaiseksi, jotta ne näkyvät rullan päällä.

3. Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle. Taita riisipaperin reunat kohti keskustaa ja rullaa. Rullasta kannattaa tehdä melko tiukka, jotta se pysyy paremmin kasassa syödessä.

4. Älä kasaa rullia päällekkäin, sillä riisipaperit liimautuvat kiinni toisiinsa.

5. Tarjoa dippien kanssa. Myös makea chilikastike ja soija ovat nopea ja helppo tapa maustaa rullia.

Banh mi -patonki broilerista

4 hengelle

1. Pilko kaali, porkkana ja kurkut ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, öljy ja soija. Laita kaalisalaatti jääkaappiin.

2. Pilko broileri. Laita palat kulhoon ja lisää niiden päälle makea chilikastike ja sitruunaruohotahna.

3. Sekoita kastikkeeksi majoneesi, thaimaalainen chilikastike, inkivääri ja valkosipulinkynnet.

4. Leikkaa patonki keskeltä pituussuunnassa kahtia. Lämmitä puolikkaita uunissa noin viisi minuuttia tai kunnes ovat lämmenneet. Lämmitä samalla myös broileri.

5. Valuta kaalisalaatista ylimääräiset nesteet. Voitele patongit majoneesikastikkeella ja lisää täytteeksi salaatti ja broileri. Tarjoile korianterin, limen ja chilin kanssa.

Perinteinen dippikastike

4 annosta

1. Yhdistä kalakastike, limenmehu, riisiviinietikka ja sokeri kulhossa.

2. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut.

3. Lisää joukkoon pilkottu valkosipuli ja chili. Jaa kastike neljään pieneen kippoon.

Soija-chilidippikastike

4 annosta

1. Yhdistä soija, limemehu ja sokeri pienessä kulhossa. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut.

2. Jaa kastike neljään dippikulhoon ja ripottele päälle chiliviipaleet.

Teksti ja kuvat Annukka Roth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
  2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
  3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
  4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
  5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
  6. Vainio 8.8.
  7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
  8. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
  9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
  10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
  11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
  12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
  13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
  14. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
  15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
  2. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
  3. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
  4. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
  5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
  6. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
  7. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
  8. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
  9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
  10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
  11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
  12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
  13. Kirstinharju muuttaa muotoaan 2020-luvun kortteliksi – "Meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin"
  14. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
  15. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.