Espoon talousnäkyvät synkkenevät: Vihreät ja vasemmistopuolueet jälleen valmiita haastamaan kokoomuksen veroprosentista – "Täytyy olla valmiutta nostaa"

Sirkku Aalto

Espoon päättäjät vääntänevät kättä kuntaverosta myös tänä syksynä. Espoon 75-paikkaisen valtuuston puolueryhmissä on sekä halua nostaa että laskea kunnallisveroa kuin myös säilyttää se 18 prosentissa.

Viime syksynä vihreät ja valtuuston vasen laita kannattivat veroprosentin nostamista 18,25:een, kun taas oikea laita vastusti korotusta. Valtuusto päätyi lopulta pitämään kuntaveron 18 prosentissa (LV 12.9.2018).

Kuluvan vuoden talousarvio on kuitenkin ylittymässä, ja muun muassa opetuksesta sekä sosiaali- ja terveystoimesta joudutaan etsimään säästöjä.

Vihreillä ja vasemmistopuolueilla on tänäkin vuonna halua nostaa veroprosenttia. Vihreät on valtuuston toiseksi suurin puolue 17 paikalla. Ryhmän puheenjohtaja Jyrki Kasvi arvioi, että vihreille on tärkeämpää pitää esimerkiksi sivistystoimen palvelut laadukkaina kuin tinkiä verotuksesta. Kasvi pitää realistisena ehdotusta 0,25 prosenttiyksikön nostosta.

– Se voisi olla ainakin hyvä keskustelunavaus, Kasvi sanoo.

SDP on valtuuston kolmanneksi suurin puolue 10 paikalla. Ryhmän puheenjohtaja Markku Sistonen sanoo, että demarit odottavat vielä tarkempaa arviota Espoon tulojen kehittymisestä.

– Emme tule hyväksymään sitä, että palveluista lähdetään karsimaan rankalla kädellä. Silloin täytyy olla valmiutta nostaa veroprosenttia, Sistonen sanoo.

Jos tälle tielle lähdetään, kyse olisi Sistosen mukaan todennäköisesti 0,25 prosenttiyksikön korotuksesta.

Vasemmistoliitolla on valtuustossa kolme paikkaa. Ryhmän puheenjohtaja Kari Uotila kertoo, että ryhmä aikoo esittää kunnallisveroprosentin korotusta.

– Vähintään neljännes- tai puolikasprosenttiyksikköä varmaankin. Toivottavasti saisimme laajemman porukan jonkin korotusmäärän taakse, Uotila sanoo.

Espoon valtuuston suurin ryhmä on kokoomus, jolla on 27 paikkaa. Ryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos kertoo, että kokoomus vastustaa kunnallisveroprosentin nostamista.

– Verotuksen kiristämisellä on negatiivisia vaikutuksia työllisyyteen. Työllisyys taas on pitkällä aikavälillä keino, jolla Espoonkin palvelut saadaan rahoitettua, Vuornos perustelee.

Veroprosentin laskeminen ei Vuornoksen mukaan todennäköisesti ole realistista nykyisessä taloustilanteessa.

RKP:llä on valtuustossa kuusi paikkaa. RKP:n ryhmän puheenjohtaja Christina Gestrin sanoo, että he pitäisivät kuntaveron mieluiten nykytasolla 18 prosentissa.

– Ei ole mahdollista laskea. Otamme varsinaisesti kantaa asiaan vasta saatuamme ensi vuoden talousennusteet ja talousarvioehdotuksen, Gestrin jatkaa.

Keskustalla on valtuustossa kolme paikkaa. Ryhmän puheenjohtaja Yrjö Rossi katsoo, että kuntaveroprosentti tulisi yrittää pitää nykytasolla.

– Mutta pakon edessä sitä voidaan joutua nostamaan, Rossi lisää.

Sinisten kolmen paikan ryhmän puheenjohtaja Jukka Kilpi laskisi veroprosenttia 0,25 prosenttiyksikköä. Laskuun on Kilven mukaan varaa, jos Espoo luopuu ”ylimitoitetuista ja turhista palvelutasoa laskevista liikenneinvestoinneista”.

Myös perussuomalaisten kolmen paikan ryhmä olisi valmis alennukseen. Ryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen sanoo, että he laskisivat veroprosenttia 0,25 prosenttiyksikköä tai pitäisivät sen entisellään.

Kristillisten ryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen taas sanoo, että kuntaveroprosentti on jo riittävän korkea eikä sitä pidä nostaa.

– Sellainen taloudenhoito on huonoa, jossa ratkaisuna kaikkiin tarpeisiin esitetään veron korottamista, Laukkanen sanoo.

Ryhmällä on valtuustossa kaksi paikkaa.

Liberaalien valtuutettu Juhani Kähärä säilyttäisi veroprosentin entisellään.

– Tavoitteen pitää olla veroprosentin lasku, sillä työn verotus on erittäin haitallista, ja se on Suomessa todella ankaraa. Espoon taloudellinen tilanne ei kuitenkaan mahdollista veroprosentin laskua, koska valtio vie niin suuren osan Espoon verotuloista verotulojen tasausjärjestelmällä, Kähärä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 2. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 3. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 4. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 5. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 6. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 7. Liikennemäärien väheneminen näkyi – henkilövahinkoja aiheuttaneiden onnettomuuksien määrä laski yli kolmanneksen Espoossa
 8. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 9. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 10. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 11. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 12. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 13. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi käytännöksi
 14. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 15. Koronan nostattaman leivontabuumin tuloksena syntyy kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – "Oma juju leivonnassa on pikkuhiljaa löytynyt. Siinä on se salaisuus, miksi pulla on niin maistuvaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 2. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 3. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 4. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 5. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 6. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 7. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 8. Nuuksion naapurista kaupataan taas lomatontteja – Kirkkonummi haluaa eroon kiinteistöistään Siikajärvellä
 9. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 10. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 11. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 12. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. IS: Kirkkonummen kunta selvittää taas Kimi Räikkösen rakennushankkeita Porkkalassa – nyt vuorossa rantatörmän uima-allas ja tulisija
 15. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.