Raidejokerin louhintatyöt alkavat Vartiokylän Viilarintiellä syyskuun alussa. Helsingin kaupungin liikennelaitos vahvistaa asian tiedotteessaan. Julkisuudessa on viime aikoina käyty keskustelua siitä, voiko pikaraitiotie jyrätä jääkaudelta peräisin olevan hiidenkourun.
Nyt hiidenkourun kohtaloa surraan näkyvästi Viilarintien varressa. Kalliomuodostelman viereen on tuotu kylttejä ja jopa kynttilöitä, Helsingin Uutisten lukija kertoo.
Yksi kyltti kritisoi hiidenkourun poistamista. Se imitoi ulkoasullaan Helsingin kaupungin viestintäbrändiä.
– Tässä tuhotaan Helsingin luontoa. Päätettiin Helsingin Virheissä ja Sekoomuksessa suojella luontoa ja rakentaa raitsikka tänne lähiöönkin. Pahus vieköön, joudumme poistamaan samalla jääkauden hiidenkourun. Onneksi saamme näitä lisää seuraavalla jääkaudella, ensimmäisessä kyltissä sanotaan.
Toisessa kyltissä kerrotaan, että hiidenkouru on muodostunut ainakin 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.
Herttoniemi-seura on hakenut Viilarintien louhinnoille toimenpidekieltoa.
HKL kertoo tiedotteessaan, että raidejokerin louhintatyöt Vartiokylän Viilarintiellä aloitetaan syyskuun alussa. HKL tiedotti asiasta tänään. Tiedotteen mukaan louhinnan aloittamiselle ei ole estettä.
– ELY-keskus toteaa 19.8.2019 päivätyssä päätöksessään, ettei perusteita toimenpidekiellolle ole. Maanomistaja ei ole nimennyt kyseistä hiidenkourua luonnonmuistomerkiksi, eikä sitä ole rauhoitettu. Kyseinen hiidenkouru sijaitsee Helsingin kaupungin omistamalla maalla, eikä se ole ainoa laatuaan pääkaupunkiseudulla tai Helsingissä, HKL:n tiedotteessa todetaan.
HKL:n mukaan raidejokerin rakennustyöt Viilarintiellä alkavat syyskuun ensimmäisellä viikolla louhinnoin, jotka kestävät arviolta maaliskuun 2020 puoleenväliin. Työt alueella etenevät aikataulussaan, HKL:n tiedotteessa todetaan.
Hiidenkourut eivät ole tavattoman harvinaisia muistoja jääkaudesta, Helsingin yliopistosta kerrotaan HKL:n tiedotteessa.
– Meillä on koko Suomessa paljon upeita kalliomuodostelmia, jotka ovat tietysti useimmiten kuntan eli metsänpohjan kasvillisuuden peitossa, eivätkä siten helposti havaittavissa. Usein juuri näin rakennustöiden yhteydessä muodostelmia löydetään, ja silloin ne ovat tietysti nähtävissä vain vähän aikaa, Helsingin yliopiston ympäristögeologian dosentti Seija Kultti toteaa HKL:n tiedotteessa.
Kultin mukaan Helsingissä ja sen lähialueilla upeita hiidenkouruja voi nähdä esimerkiksi Uutelassa tai Nuuksiossa.
Kultin mukaan Viilarintien hiidenkourusta on tehty virtuaalitallenne. Kultti opiskelijoineen aikoo myös tutkia tarkemmin Viilarintien ympäristöä.
– Se on otollinen paikka löytää lisää hiidenkouruja ja muita jääkauden muistomerkkejä, jotka vielä ovat piilossa kuntan alla, Kultti kertoo HKL:n tiedotteessa.