Vain alle 40 prosenttia lapsista kokee voivansa vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen – nämä asiat heitä pelottavat eniten

Kuvituskuva Tuire Punkki

toimitus

Lasten mielestä unelmien Suomi olisi turvallinen, ympäristöystävällinen ja tasa-arvoinen, ilmenee Pelastakaa Lasten toteuttamasta kyselystä ja Lapsen ääni 2019: Tulevaisuuden Suomi -raportista.

Lasten kyselyvastauksissa heijastuvat julkinen keskustelu, aikuisten huolet, poliittinen ilmapiiri ja yhteiskunnalliset kysymykset. Kyselyn perusteella lapset on jätetty keskusteluissa ulkopuolelle, eivätkä he tunne saavansa riittävästi tietoa heihin vaikuttavista asioista. Vain alle 40 prosenttia lapsista uskoo voivansa vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen.

Suurin huoli lapsilla liittyy ilmastonmuutokseen: 78 prosenttia kyselyyn vastanneista piti suurimpana tulevaisuuden huolenaiheena ilmastonmuutosta. Lasten mielestä aikuiset eivät ota heidän huoltaan ympäristöstä tosissaan.

Työttömyys on toiseksi suurin huolenaihe. Se nousi esille 55 prosentilla kyselyyn vastanneista. Työttömien vanhempien lapsista 69 prosenttia on huolissaan työttömyydestä ja työssäkäyvien lapsista 51 prosenttia. Vastaajia huolestuttaa se, löytyykö itselle mieluinen ja sopiva työ. Työllisyyskehityksessä nousee huoli työpaikkojen siirtymisestä ulkomaille ja ihmistyön korvaaminen teknologialla.

Maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat kyselyn perusteella lapsille vaikeita. Lapset kokevat ongelmaksi, että julkisella keskustelulla vaikutetaan heidän mielipiteisiinsä. Noin kolmasosa vastaajista pitää maahanmuuttoa Suomen turvallisuutta uhkaavana. Lapset pitävät kuitenkin rasismia maahanmuuttoa suurempana huolena.

Lapset kokevat itselleen tärkeiksi asioiksi erityisesti tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden. Lapset pitävät Suomea sukupuolten tasa-arvon mallimaana ja haluavat säilyttää maan sellaisena.

– Eriarvoisuus on vaarallinen asia yhteiskunnassa, sen kasvu johtaa myös rikollisuuden ja tyytymättömyyden kasvuun, mikä tulee ilmenemään mielenosoituksina ja yleisen turvattomuuden muodossa, toteaa kyselyyn vastannut lapsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.