Professori näkee useita riskejä Rinteen hallituksen avustajakaartissa – USU: ­"Tähän ei olisi pitänyt mennä"

Antti Rinteen (keskellä) hallituksessa on ennätysmäärä poliittisin perustein valittuja avustajia. Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

toimitus

Valtion keskushallintoa vuosia tutkinut hallintotieteiden professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta sanoo Uutissuomalaiselle, että avustajien määrän voimakas lisääminen Antti Rinteen (sd.) hallituksessa tuo useita vaaroja.

Stenvall varoittaa USU:lle, että avustajakaartin paisuminen saattaa ensinnäkin sekoittaa hallinnon ja politiikan välistä suhdetta.

– Ajattelen asiaa hyvän hallinnon näkökulmasta. Pidän avustajien määrän kasvattamista suuntana, johon ei olisi pitänyt mennä, Stenvall sanoo USU:lle.

Stenvall myöntää, että virkamiesosaajia on luultavasti karsittu liikaa, mutta tämä ei ole peruste kasvaa ministereiden avustajakuntaa yli 80:aan.

– Pitäisi (pikemminkin) vahvistaa asiantuntemusta viranhaltijakunnan sisällä. Nyt kasvatetaan avustajien määrää, mikä voi jopa lisätä virkamiehistön työtaakkaa.

Stenvallin mukaan nyt rakennetaan väärää kulttuuria. Osa avustajista on nuoria, joiden kokemus on heiveröistä.

– Haluammeko me, että julkiseen hallintoon tulevat parhaat kyvyt? Jos halutaan, pitää vahvistaa asiantuntijauran kehittymistä eikä luoda kulttuuria, että politiikan avulla voi tulla sivusta mukaan keskeisiin tehtäviin hallinnossa, Stenvall kysyy USU:n jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.