Turvapaikanhakijanuoret kaipaavat nyt kummiperheitä – "Eivät ole moneen vuoteen saaneet viettää aikaa minkään perheen kanssa ja kaipaavat sitä"

toimitus

Diakonissalaitos etsii vapaaehtoisia kummiperheitä yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana Suomeen tulleille nuorille. Kummiperheiksi haetaan tavallisia perheitä, pariskuntia tai yksittäisiä ihmisiä. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla omaa kummiperhettä odottaa tällä hetkellä yhteensä 21 nuorta. Tarve on suurin Helsingissä ja Espoossa, mutta myös Vantaalla omaa kummiperhettä odottaa juuri nyt 3 nuorta.

Kummiperheet ovat vapaaehtoisia, jotka tapaavat nuoren kanssa omien aikataulujensa mukaan noin 1 - 4 kertaa kuussa esimerkiksi ulkoillen, ruokaa laittaen, pelejä pelaten, televisiota katsellen – tai ylipäänsä tehden sitä, mikä omassa arjessa luontevimmalta tuntuu. Erityisiä taitoja tai osaamista ei tarvita, halu kohdata nuori ja tutustua tähän riittää.

– Etenkin nuoret, jotka täyttävät 18 vuotta ja muuttavat omilleen, kaipaavat tukea ihan tavallisissa omaan kotiin liittyvissä kysymyksissä. Usein nuoret sanovat myös, että eivät ole moneen vuoteen saaneet viettää aikaa minkään perheen kanssa ja kaipaavat sitä, Diakonissalaitoksen kummiperhetoiminnan projektipäällikkö Kaisa Eichhorn kertoo tiedotteessa.

– Monet nuoret kertovat, etteivät he juuri tunne suomalaisia. Koulussa opetus on suomeksi, mutta opiskelukaverit eivät useinkaan ole kantasuomalaisia, ja muutenkin aikaa tulee vietettyä oman kieliporukan tai muiden turvapaikanhakijoiden kanssa. He haluavat nimenomaan tutustua suomalaisiin ja oppia suomen kieltä. Myös kotoutumisen kannalta se olisi tärkeää, Eichhorn sanoo.

Diakonissalaitoksella on tällä hetkellä jo noin sata kummiperhettä ympäri pääkaupunkiseutua.

– Kumminuoren kautta olen paitsi saanut elämääni uuden kivan ihmisen ja oppinut uudesta kulttuurista hänen kauttaan, niin myös kokenut pääseväni konkreettisesti auttamaan nuorta kotoutumaan Suomeen ja sitä kautta tekemään jotain aidosti merkityksellistä, eräs kummiperheen äiti kertoo.

Seuraava kummiperhetoiminnasta kertova info järjestetään Helsingissä torstaina 29.8. klo 17 - 19.30 Diakonissalaitoksella (Alppikatu 2, Helsinki). Tilaisuuteen voi osallistua ilman tarvetta sitoutua kummiperheeksi. Ilmoittautumiset infotilaisuuteen ti 27.8. mennessä www.hdl.fi/kummiperhe tai sähköpostitse kummiperhetoiminta@hdl.fi.

Espoossa mahdollisuus tulla kuulemaan kummiperhetoiminnasta lisää Leppävaaraan, Sellon kirjastoon torstaina 5.9. klo 17 - 18.30. Ilmoittautumiset ja lisätiedot ma 2.9. mennessä kummiperhetoiminta@hdl.fi.

Mitä on kummiperhetoiminta?

Kaikenlaiset ja -kokoiset perheet ovat tervetulleita kummiperheiksi. Kummiperhe voi olla myös yksi henkilö.

Kummiperhettä odottavat nuoret, jotka ovat tulleet Suomeen alaikäisinä turvapaikanhakijoina ilman huoltajaa. Nuoret ovat yleensä 16 - 20-vuotiaita, ja suurin osa heistä on poikia. Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminta tarjoaa kummiperheille tukea ja valmennusta ennen toimintaan ryhtymistä ja sen aikana.

Kummiperhetoiminnassa mukana tällä hetkellä jo noin 100 aktiivista kummiperhettä ympäri pääkaupunkiseutua. Lisätietoja toiminnasta voi lukea täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.