Satakielenrinne toisi massiivisen kerrostalojen metsän Tapiolan ytimeen – asukkaat pelkäävät viheralueiden puolesta

Tapiolan Killan edustajat Jussi Laine, Marjatta Larsio, Lauri Laitinen ja Lea Siivola selostivat asukkaille uusia suunnitelmia. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Tapiolan Killan järjestämä kaavakävely vei kaupunkisuunnittelulautakunnan jäseniä ja tulevan Satakielenrinteen rakentamisalueen naapureita maastoon tutustumaan, miten uudisrakennukset siellä sijoittuvat.

Satakielenrinne on noin kolmen hehtaarin kokoinen alue Tapiolan ytimessä. Kaavamuutosalueeseen kuuluvat Tuulipuisto, Tuultenaltaan alue, Vesiputoustalon edusta, purettavan Satakielitalon tontti ja osa Tuulimäen puistosta ja Itätuulenkujasta. Uudisrakentaminen yltäisi hyvin lähelle Merituulentietä ja Tapiolantietä.

Tapiolan Kilta on ollut huolissaan suunnitellun rakentamisen massiivisuudesta ja viheralueiden kohtalosta.

– Rakentamista viheralueille pitäisi viimeiseen asti välttää, Tapiolan Killan puheenjohtaja Marjatta Larsio sanoo.

Myönteistäkin suunnitelmissa on.

– Nyt on hyvät mahdollisuudet korjata 1980-luvun huonoa rakentamista, Tapiolan Killan tiedottaja Jussi Laine toteaa ja viittaa siihen, että Satakielitalon purkua ei vastusteta.

Kaavakävelylle osallistuneet asukkaat näkevät suunnitelmissa sekä hyvää että huonoa. Lapsiperheitä ilahduttaa suunnitelma leikkipuistosta, jossa voisi tavata naapuruston lapsia.

Uuden rakentaminen purettavien rakennusten tilalle koettiin järkeväksi, mutta samalla asukkaita huolettaa se, kuinka suuri osa kallioisesta metsäalueesta jää rakentamisen alle.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta saa Satakielirinteen asemakaavan muutosehdotuksen käsiteltäväkseen tänään keskiviikkona.

Kaavakävelyt ovat aika harvinaisia tapahtumia. Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.) kertoi olleensa aiemmin vain kerran tutustumassa asioihin kävellen ja se oli Espoon keskuksessa.

– Sinänsä on hyvä, että näin isossa kaupungissa käydään katsomassa paikan päällä, Särkijärvi mietti.

– Kun ollaan RKY-alueella (rakennettu kulttuuriympäristö) niin silloin pitäisi analysoida tarkasti, mitä rajoituksia se asettaa. Yksi periaate on, että niitylle ei rakenneta. Toinen mietittävä asia on se, minkä muotoisia rakennuksia tehdään. Tällaisia viinirypäleterttuja kuin tälle alueelle on suunniteltu, ei ole missään Tapiolassa, hän huomautti.

Asemakaavan muutosehdotus perustuu alueen suunnittelusta vuonna 2017 järjestettyyn arkkitehtuurikilpailuun, jonka voitti Verstas Arkkitehdit Oy:n ehdotus Birdie.

Kerrosalaa on esitetty noin 34 000 kerrosneliömetriä asunnoille ja 1 000 kerrosneliömetriä liiketiloille. Asukkaat vastustavat suunnitelmassa olleita 12-kerroksisia taloja Satakielitalon eteläpuolen metsään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut