Tanssia, teatterileikkejä, työpajoja ja paljon muuta – kulttuuri menee nyt lasten luo Espoossa

Palvelukoordinaattori Kaisa Koskela iloitsee siitä, että kulttuuri menee nyt lasten luo. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kulttuurikurkkaus vie taidetta ja kulttuuria suoraan lasten luo päiväkoteihin. Uudenlainen toiminta alkaa syyskuussa.

– Kulttuuri ja taide ovat jo nykyisellään päiväkodeissa vahvasti läsnä, mutta Kulttuurikurkkauksen avulla varmistetaan se, että kulttuuri on tasaveroisesti kaikkien ulottuvilla. Tämä on hyvä lisä jo tarjolla olevaan, palvelukoordinaattori Kaisa Koskela sanoo.

Sen lisäksi että lapset pääsevät nauttimaan kulttuuriannoksesta varhaiskasvatuksessa, varhaiskasvattajat pääsevät osalliseksi koulutuksesta.

Alkavan syksyn ja kevään aikana jokaisessa kunnallisessa päiväkodissa tapahtuu jotain kulttuuriin liittyvää. Kyseessä voi olla konsertti, työpaja tai muu esitys lapsille. Kulttuurikurkkauksen tuloon valmistaudutaan yhdessä etukäteen ja siitä keskustellaan lasten kanssa myös jälkikäteen.

Lukuvuoden 2019–2020 aikana Kulttuurikurkkaukseen osallistuu noin 10 000 lasta ja yli 2 000 varhaiskasvatuksen henkilökuntaan kuuluvaa.

Päiväkodin kannalta osallistuminen on tehty mahdollisimman helpoksi, koska esitys tai työpaja on järjestetty päiväkodin puolesta.

–  Päiväkodeissa on myös ryhmiä, joiden kulttuurikohteisiin lähteminen voi olla haastavaa, jos päiväkoti on hankalien joukkoliikenneyhteyksien päässä. Päiväkodissa tapahtuva kulttuuritoiminta mahdollistaa vahvemmin jokaisen lapsen osallistumisen kulttuurikokemukseen riippumatta mahdollisista tuen tarpeista tai heikommasta suomen kielen taidosta, Koskela muistuttaa.

Päiväkotiin voi lähteä myös materiaalipaketti, esimerkiksi soittimia käyttöön pariksi viikoksi.

Esimerkiksi Espoonlahdessa, jonka alueella teemana ovat teatterileikki ja luonto, Helinä Rautavaaran museo vie päiväkotiin naamiotyöpajan, Teatteri Ilmi Ö esityksen ja työpajan ja Annukka Mikkola Linnunlaulupuu-työpajan. Tapiolan alueella Tanssiteatteri Glims & Gloms toteuttaa esityksen ja tanssityöpajojen kokonaisuuden.

– Sitä tietysti jää kaipaamaan, että Kulttuurikurkkaus olisi tarjolla ihan kaikille lapsille myös yksityisissä päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Monta ryhmää jää vielä tavoittamatta, mutta tämä on hyvä alku, Kaisa Koskela painottaa.

Palveluja tuottaa 25 kulttuuritoimijaa, joista suurin osa on espoolaisia. Mukana on myös muutama valtakunnallinen tai pääkaupunkiseudulta oleva toimija.

– Haluamme, että kulttuuritarjonta on moninaista ja tarjoaa samaistumispintaa erilaisille lapsille. Yli 20 prosenttia päivähoidossa olevista lapsista ei puhu äidinkielenään suomea eikä ruotsia ja he vasta opettelevat suomea varhaiskasvatuksen ryhmissä, Kaisa Koskela sanoo.

Kulttuurikurkkaukselle on saatu pysyvä rahoitus. Toiminnan järjestämisessä yhteistyö on avainsana.

– Haluamme saada parhaat tekijät töihin. Alamme jo suunnitella seuraavan syksyn tarjontaa. Meihin voi ottaa yhteyttä ja kertoa omasta osaamisestaan ja ideoistaan, Koskela kannustaa.

Kulttuurikurkkauksessa on alueelliset teemat ja isot alueet, Espoon keskus ja Leppävaara on jaettu kahtia. Espoon keskuksen eteläisellä alueella teemana on sanataide ja animaatio ja pohjoisella alueella musiikki ja oma ympäristö. Espoonlahden teemoja ovat teatterileikki ja luonto sekä Matinkylä-Olarissa kulttuurihistoria ja seikkailutaide. Leppävaaran itäpuolella aiheena on taide ja aistit, länsipuolella puolestaan musiikki ja omat tarinat. Tapiolassa lapset pääsevät tutustumaan tanssiin, sirkukseen ja valotaiteeseen. Ruotsinkielisissä päiväkodeissa on tarjolla yhdistelmä kaikista teemoista.

Kulttuurikurkkaus kattaa ensimmäisenä toimintavuotena kaikki Espoon 175 kunnallista päiväkotia.

Kulttuurikurkkaus on suunniteltu yhdessä Espoon kulttuurin tulosyksikön, suomenkielisen varhaiskasvatuksen, ruotsinkielisten sivistyspalveluiden sekä espoolaisten taide- ja kulttuurialan asiantuntijoiden kanssa.

Kulttuurikurkkaus ei korvaa muuta kulttuuripalveluiden hyödyntämistä, vaan se on lisä kaikkeen siihen, mitä jo tehdään. Teatteri- tai museokäyntejä tehdään edelleen tai päiväkotiin tilataan esityksiä.

Kulttuurikurkkauksen kohderyhmänä ovat aluksi 3-5-vuotiaat lapset.

Mallia on rakennettu ja kokeiltu syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana 27 päiväkodissa.

Kulttuurikurkkaus lisää lasten osallisuutta ja yhdenvertaista oikeutta taiteen ja kulttuurin kokemiseen ja tekemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 11. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 12. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Tapiolan Sandro lopettaa, tilalle Helsingistä tuttu uusi yrittäjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.