Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanssia, teatterileikkejä, työpajoja ja paljon muuta – kulttuuri menee nyt lasten luo Espoossa

Kulttuurikurkkaus vie taidetta ja kulttuuria suoraan lasten luo päiväkoteihin. Uudenlainen toiminta alkaa syyskuussa.

– Kulttuuri ja taide ovat jo nykyisellään päiväkodeissa vahvasti läsnä, mutta Kulttuurikurkkauksen avulla varmistetaan se, että kulttuuri on tasaveroisesti kaikkien ulottuvilla. Tämä on hyvä lisä jo tarjolla olevaan, palvelukoordinaattori Kaisa Koskela sanoo.

Sen lisäksi että lapset pääsevät nauttimaan kulttuuriannoksesta varhaiskasvatuksessa, varhaiskasvattajat pääsevät osalliseksi koulutuksesta.

Alkavan syksyn ja kevään aikana jokaisessa kunnallisessa päiväkodissa tapahtuu jotain kulttuuriin liittyvää. Kyseessä voi olla konsertti, työpaja tai muu esitys lapsille. Kulttuurikurkkauksen tuloon valmistaudutaan yhdessä etukäteen ja siitä keskustellaan lasten kanssa myös jälkikäteen.

Lukuvuoden 2019–2020 aikana Kulttuurikurkkaukseen osallistuu noin 10 000 lasta ja yli 2 000 varhaiskasvatuksen henkilökuntaan kuuluvaa.

Päiväkodin kannalta osallistuminen on tehty mahdollisimman helpoksi, koska esitys tai työpaja on järjestetty päiväkodin puolesta.

–  Päiväkodeissa on myös ryhmiä, joiden kulttuurikohteisiin lähteminen voi olla haastavaa, jos päiväkoti on hankalien joukkoliikenneyhteyksien päässä. Päiväkodissa tapahtuva kulttuuritoiminta mahdollistaa vahvemmin jokaisen lapsen osallistumisen kulttuurikokemukseen riippumatta mahdollisista tuen tarpeista tai heikommasta suomen kielen taidosta, Koskela muistuttaa.

Päiväkotiin voi lähteä myös materiaalipaketti, esimerkiksi soittimia käyttöön pariksi viikoksi.

Esimerkiksi Espoonlahdessa, jonka alueella teemana ovat teatterileikki ja luonto, Helinä Rautavaaran museo vie päiväkotiin naamiotyöpajan, Teatteri Ilmi Ö esityksen ja työpajan ja Annukka Mikkola Linnunlaulupuu-työpajan. Tapiolan alueella Tanssiteatteri Glims & Gloms toteuttaa esityksen ja tanssityöpajojen kokonaisuuden.

– Sitä tietysti jää kaipaamaan, että Kulttuurikurkkaus olisi tarjolla ihan kaikille lapsille myös yksityisissä päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Monta ryhmää jää vielä tavoittamatta, mutta tämä on hyvä alku, Kaisa Koskela painottaa.

Palveluja tuottaa 25 kulttuuritoimijaa, joista suurin osa on espoolaisia. Mukana on myös muutama valtakunnallinen tai pääkaupunkiseudulta oleva toimija.

– Haluamme, että kulttuuritarjonta on moninaista ja tarjoaa samaistumispintaa erilaisille lapsille. Yli 20 prosenttia päivähoidossa olevista lapsista ei puhu äidinkielenään suomea eikä ruotsia ja he vasta opettelevat suomea varhaiskasvatuksen ryhmissä, Kaisa Koskela sanoo.

Kulttuurikurkkaukselle on saatu pysyvä rahoitus. Toiminnan järjestämisessä yhteistyö on avainsana.

– Haluamme saada parhaat tekijät töihin. Alamme jo suunnitella seuraavan syksyn tarjontaa. Meihin voi ottaa yhteyttä ja kertoa omasta osaamisestaan ja ideoistaan, Koskela kannustaa.

Kulttuurikurkkauksessa on alueelliset teemat ja isot alueet, Espoon keskus ja Leppävaara on jaettu kahtia. Espoon keskuksen eteläisellä alueella teemana on sanataide ja animaatio ja pohjoisella alueella musiikki ja oma ympäristö. Espoonlahden teemoja ovat teatterileikki ja luonto sekä Matinkylä-Olarissa kulttuurihistoria ja seikkailutaide. Leppävaaran itäpuolella aiheena on taide ja aistit, länsipuolella puolestaan musiikki ja omat tarinat. Tapiolassa lapset pääsevät tutustumaan tanssiin, sirkukseen ja valotaiteeseen. Ruotsinkielisissä päiväkodeissa on tarjolla yhdistelmä kaikista teemoista.