"Kun saavutaan elämän kalkkiviivoille, vain yhdellä asialla on merkitystä" – Pappi Kai Sadinmaa päivysti hautausmaalla ja kokosi ajatuksensa kirjaksi

Kai Sadinmaa. Nauska

Jussi Vehkasalo

Tietokirjailija ja pappi Kai Sadinmaa on jo kahtena kesänä viettänyt aikaa Malmin hautausmaalla.

– Hautausmaalla viettämäni aika rauhoitti minua, jouduin prosessoimaan siellä kuolemaa. Kuolema tuli lähelle senkin vuoksi, että veljeni kuoli toukokuussa, Sadinmaa kertoo.

Kun kuolema tuli lähelle, ei se Sadinmaan mielestä enää tuntunut niin pelottavalta ajatukselta.

Sadinmaa prosessoi hautausmaakävelyillään myös omaa kuolevaisuuttaan.

– Näen kuoleman myös toiveikkaana tapahtumana. Ei elämä voi loppua kuolemaan, ajatellaan vaikka kasveja, jotka keväällä heräävät aina eloon.

Sadinmaa alkoi jo kesällä 2018 kirjoittaa hautausmaalta postauksia omalle Facebook-seinälleen. Malmin mullat -nimen saaneessa kirjoitustensa sarjassa hän kertoi hautojen takaa löytyvistä traagisistakin elämänkohtaloista.

– Esimerkiksi Armi Aavikon ja Laila Kinnusen elämäntarinat olivat traagisia. Kun ihminen nousee hyvin korkealle, hän putoaa sieltä alas, Sadinmaa kuvailee laulajatähtiä.

Malmin mullat -kirjoitukset saivat paljon suosiota ja monet kehottivat Sadinmaata siirtämään tarinat kirjan kansien väliin.

Hänen tuore teoksensa Kuolleiden kirja julkaistiin 19. elokuuta.

– Pohdin sitä, auttaisiko kesä hautuumaalla myös minua elämään viisaammin ja iloitsemaan enemmän elämästä ja lopulta kuolemaan hyvin.

Sadinmaa sanoo, että kun on kokenut elämässä olevansa rakastettu, tai on rakastanut, niin loppupeleissä vain sillä on merkitystä, kun saavutaan elämän kalkkiviivoille.

– Hyvän elämän lähtökohta on se, että ihminen kokee olevansa hyväksytty, rakastettu. Ihmisen on hyvä tuntea kuuluvansa yhteisöön. Jos hän ei tunne kuuluvansa, niin se voi ajaa häntä marginaaliin, joka vaikeuttaa hyvän elämän saavuttamista, Sadinmaa pohtii.

Ihmisarvontuntoa ylläpitää lähipiiri.

Mikä ihmisiä, ja myös Sadinmaata itseään sitten ajaa nykymaailmassa eteenpäin?

– Jos ihmisellä on ambitioita, niin kyllä pitää antaa palaa, ambitioita ei pidä alkaa tukahduttamaan. Joku meitä polttelee ja ajaa eteenpäin. Olisiko ihmisten pyrkimysten ja kunnianhimon alla kuitenkin tarve tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi?

Kuolema on Sadinmaan mielestä Suomessa edelleen tabu.

– Mutta suhtautuminen siihen on kuitenkin muuttumassa. Kulttuuri torjuu kuoleman, se tulee ilmi mielettömästä pyrkimyksestä päästä irti kuolemasta. Google-yhtiön pomo on kertonut uskovansa, että tekniikka mahdollistaa kuolemattomuuden tulevaisuudessa, tavoitteena on kuolemattomuus.

Kuolema on jo aikaa sitten siirretty sairaaloihin, joten kuolemaa ei arjessa enää nähdä siinä määrin kuin aikanaan.

– Jos on kokenut eläneensä hyvin, niin kuolema voi sellaisen elämän jälkeen olla hyvä. Sen olen huomannut, että läheisensä menettäneiden tunteet ovat sitä suurempia, mitä vaikeampi suhde kuolleeseen henkilöön on elämän aikana ollut, Sadinmaa sanailee.

Sadinmaa käveleskeli Malmin hautausmaalla pääasiassa päiväsaikaan. Hän kohtasi siellä ihmisiä, jotka olivat vierailemassa haudoilla tai muuten vaan vierailivat hautausmaalla.

– Aiemmat kirjani ovat olleet sellaisia saarnaavia, tämä uusi kirja ei ole saarnaava.

UUTUUS

Kirjassa Sadinmaa pohtii mihin ihminen elämässään pyrkii, mikä häntä ajaa eteenpäin? Mitä tapahtuu, kun ruumis poltetaan? Kaipaammeko elämässämme lopulta vain rakkautta?

Kuolleiden kirja kertoo myös hautaamisesta: mitä krematorion työntekijä tekee, miten hauta kaivetaan ja millaisia hautauskulttuureja on muualla maailmassa ja historiassa? Entä millaisia ovat hautausmaan puut, pensaat ja kukat?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Pääkirjoitus: "Koronakoira" ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 3. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 8. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 14. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.