Toive tulorajojen selvittämisestä Espoon Asuntojen vuokra-asuntoihin puhutti päättäjiä – ”Olisiko oikein, että koko perhe laitettaisiin asunnosta ulos tulojen kasvaessa?”

Sirkku Aalto

Tulorajojen selvittäminen Espoon AsuntojenasukkaillepuhuttiEspoon valtuustoamaanantaina. Keskustelu tulorajoista alkoi kokoomuksen valtuutetun Henrik Vuornoksen toivomusesityksestä.

Siinä Vuornosesitti, että tulorajojen ottamista käyttöön Espoon Asuntojen asunnoissa selvitettäisiin, jotta julkisesti tuettu asuminen kohdistuisi mahdollisimman tehokkaasti lapsiperhe- ja muun köyhyyden torjumiseen.

– Meillä on Espoon kaupungin hallinnoima, varsin kookas, asuntoyhtiö. Tällä hetkellä meillä ei ole lainkaan tulorajoja näissä asunnoissa, Vuornos sanoi ja lisäsi toivovansa, että selvitys saadaan aikaiseksi.

Espoon Asunnot on Espoon kaupungin omistama yhtiö, jolla on yli 15000 vuokra-asuntoa eri puolilla Espoota. Niissä asuu yhtiön mukaan lähes 30 000 ihmistä.

Vasemmistoliiton valtuutettu Kari Uotila ihmetteli sitä, että Vuornos oli aiemmin puhunut myös työllisyyden tärkeydestä köyhyyden torjumisessa.

– Olisiko oikein, että koko perhe laitettaisiin asunnosta ulos tulojen kasvaessa? Uotila kysyi.

Vihreiden Pinja Nieminenoli Uotilan kanssa samoilla linjoilla.

– Asunnot kohdistuvat nyt jo aika hyvin, ja meidän kannattaa pyrkiä siihen, että niissä asuvat työllistyvät mahdollisimman hyvin, Nieminen sanoi.

Vuornoksen toivomusesitys kaatui lopulta äänestyksessä.Tulorajojen selvittämistä koskenut toivomusesitys liittyi valtuuston käymään keskusteluun lapsiperheköyhyydestä ja sen vähentämiseen tähtäävästä toimenpideohjelmasta.

Valtuusto hyväksyi maanantaina toimenpideohjelman lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi vuosille 2019–2021. Ohjelmassa esitetäänliuta toimenpiteitä, joilla lapsiperheköyhyyttä voitaisiin vähentää tai sen vaikutuksia lieventää.

Toimenpiteinä ohjelmassa esitetään muun muassa, että Espoo sitoutuu tarjoamaan pitkään työttömänä olleille työkokeilu-, harjoittelu- ja palkkatukipaikkoja. Lisäksi kaupungin pitäisi tarjota monipuolista ja kohtuuhintaista asumista, tukea maahanmuuttajaäitejä ja ehkäistä talousvaikeuksissa olevien asunnon menettämisen uhkaa ja lapsiperheiden häätöjä.

Esiopetuksessa ja perusopetuksen kouluissa taas otetaan toimenpideohjelman mukaan lukuvuonna 2019–2020 käyttöön yhtenäinen poissaolojen seuranta- ja puuttumismalli. Lisäksi koulujen kanssa on määrä kehittää myönteisen erityiskohtelun mallia. Kotoutumista taas pitäisi tukea esimerkiksi tarjoamalla monipuolisesti kulttuuria sekä myöntämällä avustuksia monikulttuurisille järjestöille ja yhdistyksille.

Lasten harrastamista on toimenpideohjelman mukaan määrä tukea muun muassa lisäämällä koulujen ja liikuntapalveluiden tarjoamien maksuttomien harrastusten saatavuutta. Sosiaalityötä sekä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea taas tulee ohjelman mukaan kohdentaa pitkäaikaisesti talousvaikeuksissa oleville perheille. Myös kesäisin asukaspuistoissa järjestettävä puistoruokailu on mainittu ohjelmassa yhtenä ehdotuksena siitä, miten vähävaraisten vanhempien jaksamista voitaisiin tukea.

Valtuusto hyväksyi maanantaina myös toimenpideohjelmaa ja lapsiperheköyhyyden vähentämistä koskevia toivomuksia. Yksi näistä oli vihreiden valtuutetun Johanna Karimäen toivomusesitys siitä, että mahdollisuus tarjota Espoon asukaspuistoissa kesäisin puistoruokailua lapsille selvitetään.

Valtuusto hyväksyi myös SDP:n valtuutetunLiisa Kivekkään lisäysesityksen siitä, että valtuusto seuraa vuosittain toimenpideohjelman toteuttamista ja arvioi asetettujen tavoitteiden riittävyyttä lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoo käynnisti turbovaihteen maahanmuuttajien työllistämiseksi: "Haluan mennä eteenpäin", sanoo Albaniasta muuttanut Begu
    17.8.2019 8:00
  2. Koulusta poissa jopa satoja tunteja – Espoossa ryhdytään puuttumaan poissaoloihin, jotka ylittävät tietyn rajan
    8.8.2019 7:20
  3. Espoo selvitti puistoruokailun kustannuksia – vaihtoehdot tänään lautakunnassa
    19.9.2018 7:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut