Toive tulorajojen selvittämisestä Espoon Asuntojen vuokra-asuntoihin puhutti päättäjiä – ”Olisiko oikein, että koko perhe laitettaisiin asunnosta ulos tulojen kasvaessa?”

Sirkku Aalto

Tulorajojen selvittäminen Espoon AsuntojenasukkaillepuhuttiEspoon valtuustoamaanantaina. Keskustelu tulorajoista alkoi kokoomuksen valtuutetun Henrik Vuornoksen toivomusesityksestä.

Siinä Vuornosesitti, että tulorajojen ottamista käyttöön Espoon Asuntojen asunnoissa selvitettäisiin, jotta julkisesti tuettu asuminen kohdistuisi mahdollisimman tehokkaasti lapsiperhe- ja muun köyhyyden torjumiseen.

– Meillä on Espoon kaupungin hallinnoima, varsin kookas, asuntoyhtiö. Tällä hetkellä meillä ei ole lainkaan tulorajoja näissä asunnoissa, Vuornos sanoi ja lisäsi toivovansa, että selvitys saadaan aikaiseksi.

Espoon Asunnot on Espoon kaupungin omistama yhtiö, jolla on yli 15000 vuokra-asuntoa eri puolilla Espoota. Niissä asuu yhtiön mukaan lähes 30 000 ihmistä.

Vasemmistoliiton valtuutettu Kari Uotila ihmetteli sitä, että Vuornos oli aiemmin puhunut myös työllisyyden tärkeydestä köyhyyden torjumisessa.

– Olisiko oikein, että koko perhe laitettaisiin asunnosta ulos tulojen kasvaessa? Uotila kysyi.

Vihreiden Pinja Nieminenoli Uotilan kanssa samoilla linjoilla.

– Asunnot kohdistuvat nyt jo aika hyvin, ja meidän kannattaa pyrkiä siihen, että niissä asuvat työllistyvät mahdollisimman hyvin, Nieminen sanoi.

Vuornoksen toivomusesitys kaatui lopulta äänestyksessä.Tulorajojen selvittämistä koskenut toivomusesitys liittyi valtuuston käymään keskusteluun lapsiperheköyhyydestä ja sen vähentämiseen tähtäävästä toimenpideohjelmasta.

Valtuusto hyväksyi maanantaina toimenpideohjelman lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi vuosille 2019–2021. Ohjelmassa esitetäänliuta toimenpiteitä, joilla lapsiperheköyhyyttä voitaisiin vähentää tai sen vaikutuksia lieventää.

Toimenpiteinä ohjelmassa esitetään muun muassa, että Espoo sitoutuu tarjoamaan pitkään työttömänä olleille työkokeilu-, harjoittelu- ja palkkatukipaikkoja. Lisäksi kaupungin pitäisi tarjota monipuolista ja kohtuuhintaista asumista, tukea maahanmuuttajaäitejä ja ehkäistä talousvaikeuksissa olevien asunnon menettämisen uhkaa ja lapsiperheiden häätöjä.

Esiopetuksessa ja perusopetuksen kouluissa taas otetaan toimenpideohjelman mukaan lukuvuonna 2019–2020 käyttöön yhtenäinen poissaolojen seuranta- ja puuttumismalli. Lisäksi koulujen kanssa on määrä kehittää myönteisen erityiskohtelun mallia. Kotoutumista taas pitäisi tukea esimerkiksi tarjoamalla monipuolisesti kulttuuria sekä myöntämällä avustuksia monikulttuurisille järjestöille ja yhdistyksille.

Lasten harrastamista on toimenpideohjelman mukaan määrä tukea muun muassa lisäämällä koulujen ja liikuntapalveluiden tarjoamien maksuttomien harrastusten saatavuutta. Sosiaalityötä sekä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea taas tulee ohjelman mukaan kohdentaa pitkäaikaisesti talousvaikeuksissa oleville perheille. Myös kesäisin asukaspuistoissa järjestettävä puistoruokailu on mainittu ohjelmassa yhtenä ehdotuksena siitä, miten vähävaraisten vanhempien jaksamista voitaisiin tukea.

Valtuusto hyväksyi maanantaina myös toimenpideohjelmaa ja lapsiperheköyhyyden vähentämistä koskevia toivomuksia. Yksi näistä oli vihreiden valtuutetun Johanna Karimäen toivomusesitys siitä, että mahdollisuus tarjota Espoon asukaspuistoissa kesäisin puistoruokailua lapsille selvitetään.

Valtuusto hyväksyi myös SDP:n valtuutetunLiisa Kivekkään lisäysesityksen siitä, että valtuusto seuraa vuosittain toimenpideohjelman toteuttamista ja arvioi asetettujen tavoitteiden riittävyyttä lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 2. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Korona iski myös kaupungin hoivakotiin
 3. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 4. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 5. Palkattomien vapaiden "erikoistarjous", työterveyshuollon karsinta... – Kirkkonummen kunta etsii yhä säästökohteita
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 9. Espoolaisille tuttuja tekijöitä keramiikkanäyttelyssä
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 12. Koriskoulu tutustuttaa lajiin elokuussa
 13. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Korona iski myös kaupungin hoivakotiin
 2. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 3. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 4. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 5. Palkattomien vapaiden "erikoistarjous", työterveyshuollon karsinta... – Kirkkonummen kunta etsii yhä säästökohteita
 6. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 7. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 8. Mielipide: Miksi Espoossa käytetään Kiinasta tuotuja reunakiviä?
 9. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 12. Vielä ehtii vaikuttaa – ota kantaa Matinkylän terveysaseman suunnitteluun
 13. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 14. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 15. Rantaviikko liikuttaa alakoululaisia ja isompiakin – kirkkovenesoutua, rantasuunnistusta ja ilmafutista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.