OP-pankilta synkeä ennuste vuosille 2019–20 – "Suomen talous painuu ryömintävaihteelle"

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan hallituksen elvyttävä talouspolitiikka on oikeansuuntaista, mutta se tarvitsisi tuekseen työmarkkinoiden uudistamista. Juha Poutanen

toimitus

OP-pankin ekonomistit uskovat, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna vain 1,2 prosenttia.

OP heikensi ennustettaan tämän ja ensi vuoden talouskasvusta maanantaina.

Ennusteen mukaan vuonna 2020 kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu liki pysähtyy.

Ensi vuoden talouskasvuksi OP ennustaa kituliasta 0,5 prosenttia.

Työllisyysaste on OP:n mukaan jäämässä kauan hallituksen tavoitteista. Tämän vuoden työllisyysaste on ennusteen mukaan 72,6 prosenttia ja ensi vuoden 72,9 prosenttia.

Hallituksen työllisyystavoite on 75 prosenttia.

OP:n mukaan Suomen vienti on vetänyt vielä kohtalaisesti vanhojen tilausten voimin, mutta vähitellen vientimarkkinoiden heikkeneväkehitys alkaa näkyä.

Myös kotimarkkinoiden vauhti on vaimenemassa. Yksityisen kulutuksen kasvu jää sekä tänä että ensi vuonna tulojen kasvusta. Samalla säästämisaste nousee ensi vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Investointien veto on vähitellen vaimenemassa, kun rakentamisen toimeliaisuus supistuu.

– Talous painuu ryömintävaihteelle, mutta taantuman eväät eivät vielä ole kasassa. Talouden yleistilanne säilyy myös kohtalaisena niin yritysten kuin kotitalouksien näkökulmasta, kuvailee OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Heiskasen mukaan Antti Rinteen (sd.) hallituksen kevyesti elvyttävä politiikka sopii parin seuraavan vuoden suhdanteisiin, mutta se tarvitsisi tuekseen pitkävaikutteisia toimia.

Heiskasen mukaan työmarkkinoille tarvitaan lisää joustavuutta, toteaa Heiskanen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomen taloudesta ilahduttavia lukuja – ekonomistit vielä odottavia
    14.8.2019 8:49
  2. Etla: Suomen koulutustason lasku uhkaa jo talouskasvua – "70-luvun lopulla syntyneet uhkaavat jäädä korkeimmin koulutetuiksi"
    25.7.2019 14:34

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut