Espoo käynnisti turbovaihteen maahanmuuttajien työllistämiseksi: "Haluan mennä eteenpäin", sanoo Albaniasta muuttanut Begu

Sumreen Shuja ja Liridona Begu ovat juuri aloittaneet työelämään tähtäävän valmennuksen Omnian osaamiskeskuksessa maahanmuuttajille. Katja Riihola

Katja Riihola

Espoolaisia Sumreen Shujaa ja Liridona Begua yhdistää sama tavoite: kova hinku töihin.

Tämän vuoksi Shujaa ja Begua sparrataan nyt maahanmuuttajille suunnatussa Omnian osaamiskeskuksessa.

Osaamiskeskusperustettiin Espooseen vuoden alussa, jotta maahanmuuttajataustaiset espoolaiset työllistyisivät nykyistä ripeämmin. Keskuksen asiakkaat ovat heitä, jotka eivät ole kotouttamiskoulutuksen jälkeen päässeet opiskelemaan tai löytäneet työpaikkaa.

Kymmenen vuotta sitten Albaniasta Suomeen muuttaneella Liridona Begulla, 27, on neljä lasta, muttei ammattia. Hän haki kesällä lähihoitajakoulutukseen, muttei päässyt kielitestistä läpi. Begu puhuu Suomea, mutta sanoo kielitestin takkuilleen, koska lukee suomea hitaasti.

– Haluan mennä eteenpäin ja opiskella lähihoitajaksi, Begu sanoo.

Hän etsii parhaillaan mitä tahansa työtä, jotta pääsisi ylipäätään työelämään ja oppisi lisää kieltä.

Kahdeksan vuotta sitten Suomeen muuttanut Sumreen Shuja, 38, työskenteli Pakistanissa opettajana. Hän aikoo edetä takaisin unelma-ammattiinsa askel askeleelta. Shuja on hakenut opiskelemaan koulunkäyntiavustajaksi.

– Tämä kehittää suomen kieltä ja täältä oppii asioita suomalaisesta työelämästä, Shuja luonnehtii osaamiskeskusta.

Osaamiskeskuksessa Espoon lisääntyvää vieraskielisten joukkoa auttavat Omnian uraohjaajat, opettajat, työelämävalmentajat ja opinto-ohjaajat, Espoon kaupungin yrityskoordinaattorit ja sosiaaliohjaajat sekä TE-toimiston työelämäasiantuntijat.

– Asiakkaillamme on osaamista, jota ei ole tunnistettu. Mietimme, miten saisimme osaamisen käyttöön. Miten polku tavoiteammattiin onnistuisi ja mitä siinä välissä tapahtuu, luonnehtii palvelupäällikkö Annukka Jamisto

Asiakkailta kartoitetaan ammattiin liittyvän osaamisen lisäksi kielitaitoa, matemaattisia taitoja ja ict-taitoja. Jokaiselle nimetään oma uraohjaaja.

– Emme halua torpata tavoitteita, vaan realisoida niitä. Tilanne on sama kuin nuorten kanssa, ettei kannata odottaa heti täydellistä, vaan aloittaa jostakin.

Iso osa osaamiskeskuksessa tehtävää työtä on yritysyhteistyö.

– Olemme työnantajien tukena maahanmuuttajataustaisten työllistämisessä. Voimme toimia siinä välissä esimerkiksi kulttuuriin tai kielitaitoon liittyvissä kysymyksissä, Jamisto sanoo.

Osaamiskeskuksen asiakkaiksi on vuoden alusta lähtien tullut noin 250 henkilöä. Heistä noin 30 on työllistynyt tai lähtenyt työkokeiluun.

– Näissä luvuissa näkyy sekä kohtaanto-ongelma että prosessien pituus, se miten saada mätsättyä asiakkaan oma toive ja työnantajan toive. Asiakasmäärän kasvaessa pystymme tehostamaan työnantajayhteistyötä, Jamisto kertoo.

Työnhakuvalmennuksessa on tällä hetkellä 80 henkilöä.

 – Vieraskielisten osuus työikäisistä tulee kasvamaan niin, että meidän on pakko ottaa huomioon heidän potentiaalinsa. Olisi espoolaisten veronmaksajienkin etu saada vieraskielisetkin nopeammin töihin.

Koulutus

Espoon kaupungin, Omnian ja TE-toimiston yhteistyötä.

Rahoitus on kolmeksi vuodeksi. Tarkoitus on vakiinnuttaa toiminta.

Toimii Omnian tiloissa Espoon keskuksessa.

Aloitti toimintansa vuoden 2019 alussa.

Tavoitteena 500 asiakasta vuodessa.

Asiakkaista 15 prosenttia on puhunut äidinkielenään arabiaa, 14 prosenttia venäjää, 11 prosenttia somalia ja 9 prosenttia kurdia. Muita kieliryhmiä on paljon, noin puolet asiakkaista.

Asiakkaista valtaosa, 75 prosenttia on 30–50-vuotiaita.

Helsingissä toimiva Stadin osaamiskeskus perustettiin 2016. Vantaalle osaamiskeskus perustettiin vuonna 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Kaupunki korjasi aiempaa lausuntoaan: Hoivakodissa ei olekaan koronaa
 2. Sijoitusyksiö Espoossa antaa huonomman vuokratuoton kuin Vantaalla – Ratojen varteen keskittyvä kasvu "voi vaikeuttaa syrjempänä raiteista sijaitsevien asuntojen vuokrausta"
 3. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 4. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 5. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 6. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 7. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Shaker-lehti: Räppäri Setä Koponen vetämään olutbisnestä – "Tavoitteena on, että Olarista puhuttaessa tulisi ensimmäisenä mieleen panimo"
 10. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 11. Hänninen 5.8.
 12. Kirkkonummi-päivät järjestetään koronasta huolimatta – torialueelle opastetut kulkuväylät
 13. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 14. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 15. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.