Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Helsingin toisen synnytyssairaalan sulkeminen ei ollut virhe – "Synnyttäjiä voidaan lähettää tarvittaessa vaikka Turkuun"

Synnyttäjien asema on turvattu hyvin jatkossakin, vaikka Naistenklinikalla sattuisi viime sunnuntaista tulipaloa paljon suurempikin kriisitilanne.

Näin vakuuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen

– Meillä on kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin jonkunlainen väistösuunnitelma olemassa. Hätätilanteessa vaikka tavallista osastotilaakin voidaan muuttaa synnytyssaliksi. Näin tapahtui Espoossa, jossa synnytyssalit tehtiin vuodeosaston tiloihin. Teknisesti synnytyssali ei ole kovin vaativaa tilaa.

– Naistenklinikan neljännessä kerroksessa on parhaillaankin muutama synnytyssali, jotka on tehty tavallisen osaston tiloihin.

Naistenklinikan lähimmät Husin synnytyssaliksi muutettavat väistötilat löytyvät Heinosen mukaan Meilahden alueelta.

Entä oliko virhe sulkea Helsingin toinen synnytyssairaala eli Kätilöopisto vuonna 2017?

– Ei tämä (Naistenklinikan palo) siihen liity. Kätilöopistolla oli pakkotilanne edessä. Sen toiminta oli myös hieman toisentyyppistä kuin Naistenklinikan, Heinonen sanoo ja viittaa muun muassa keskoshoitoon.

Kätilöopisto suljettiin laajojen sisäilmaongelmien vuoksi.

Heinonen muistuttaa, että Husilla on alueellaan edelleen neljä synnytyssairaalaa: Naistenklinikka sekä synnytyssairaalat Espoon Jorvissa, Hyvinkäällä ja Lohjalla.

– Ja jos omalta alueelta tilaa ei löydy, käytetään ulkopuolisia. Synnyttäjiä voidaan lähettää vaikka Kotkaan, Hämeenlinnaan, Turkuun tai Tampereelle. Lähetetäänhän Tukholmastakin synnyttäjiä Tyksiin. Tapaukset katsotaan aina tilanteen mukaan.

Naistenklinikka on erikoistunut vaikeisiin synnytyksiin ja muun muassa keskosten hoitoon.

Keskospotilaat kuuluvat hallinnollisesti lastentautien toimialaan. Sillä puolestaan on omat väistösuunnitelmansa. Keskoshoito hoidettaisiin samoin periaattein kuin synnytykset: omat väistötilat, alueen muut sairaalat ja tarvittaessa muiden sairaanhoitopiirien sairaalat.

Naistenklinikalla syntyy vuosittain noin 9 000 Husin sairaala-alueen lapsista. Husin sairaaloissa syntyy hieman alle 16 000 lasta vuodessa.

Heinosen mukaan yhteiskunta ei voi ylläpitää tyhjiä tiloja.

– Se on sama kuin jos Helsinki-Vantaan lentoasema tuhoutuisi ja kentälle pitäisi hoitaa väistötila. Ei sellaisia ole valmiina.

Viime viikon sunnuntai-iltana Naistenklinikan jätehuoneessa syttyi tulipalo, jonka seurauksena potilaita jouduttiin ohjaamaan toisiin sairaaloihin. Naistenklinikan synnytys- ja leikkaustoiminnat palautuvat normaaleiksi tiistaiaamuna.

Palolla oli vaikutuksia yhteensä noin 80 potilaaseen.