Kaupunkipyöriä kaavaillaan myös Espoonlahteen – Valmistelu pitäisi aloittaa pian, hintalappu puoli miljoonaa euroa vuodessa

Espoossa on hieman yli sata kaupunkipyöräasemaa ja runsaat tuhat kaupunkipyörää. Klaus Nurmi

Sirkku Aalto

Kaupunkipyöräverkoston laajentamisella on kiire, jos pyörät ja asemat halutaan Espoonlahteen jo ensi kevääksi. Näin voi päätellä kaupungin vastauksesta kaupunkipyöräverkoston laajentamista koskevaan valtuustoaloitteeseen.

– Pyörien toimitusaika on melko pitkä. On toki mahdollista aloittaa kausi myöhemmin tai laajentaa verkostoa vaiheittain, kuten Leppävaarassa, sanoo kaupunkiliikennepäällikkö Johanna Nyberg Espoon kaupungilta.

Tiina Pursula (vihr.), Pinja Nieminen (vihr.) ja yli 40 muuta espoolaisvaltuutettua jättivät huhtikuussa aloitteen, jossa he pyysivät selvitystä kaupunkipyöräverkoston ulottamisesta Espoonlahden alueelle mahdollisesti jo ensi pyöräilykaudeksi. Pyöräilykausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Kaupungin vastauksen mukaan uusien kaupunkipyöräasemien ja -pyörien käyttöön ottaminen jo pyöräilykaudella 2020 edellyttäisi sitä, että pyörien hankintaa aletaan valmistella viimeistään syyskuussa ja että päätös hankinnasta syntyy viimeistään lokakuussa.

Espoossa on nykyisin hieman yli sata kaupunkipyöräasemaa ja runsaat tuhat kaupunkipyörää. Nykyinen kahdeksanvuotinen kaupunkipyöräsopimus maksaa Espoolle reilut miljoona euroa vuodessa ilman arvonlisäveroa. Espoo sai kaupunkipyörien käyttäjiltä tuloja viime vuonna noin 0,2 miljoonaa.

Järjestelmän laajennus toisi Espoonlahden alueelle noin 25 pyöräasemaa. Laajennus maksaisi kaupungin mukaan arviolta 0,5 miljoonaa euroa vuodessa kuuden vuoden ajaksi.

Jos järjestelmää haluttaisiin laajentaa Espoonlahden lisäksi myös Espoon keskukseen ja Keraan, hinnaksi tulisi noin miljoona euroa vuodessa. Tätä laajennusta kannattaisi vastauksen mukaan harkita, jos eri aluekeskuksia halutaan kehittää tasapuolisesti ja pyöräverkostosta yhtenäinen.

Laajennuksen nykyistä korkeampi kustannus pyörää ja asemaa kohti johtuu kaupungin mukaan siitä, että palvelu hankittaisiin nykyistä sopimuskautta lyhyemmäksi ajaksi ja mainos- ja sponsoritulotkin jäisivät alhaisemmiksi kuin nykyisin.

Laajennukseen ei ole varattu talousarviossa määrärahoja, vastauksessa huomautetaan.

Espoo on vastauksen mukaan saanut paljon palautetta kaupunkipyöräverkoston laajentamisesta. Eniten pyöriä on toivottu Espoonlahteen.

Espoon ja Helsingin yhteiseen kaupunkipyöräjärjestelmään on vastauksen mukaan rekisteröitynyt 50 000 koko kauden käyttäjää, joista hieman alle viidesosa on espoolaisia.

Kaupunkipyöräaloite menee vielä Espoon kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 12. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.