Näin paljon maksaa pullo ehtoollisviiniä – seurakunnat säästävät nyt vaihtoehtoisella juomalla

Malaga on Paanasen arvion mukaan tyypillisimmin käytetty ehtoollisviini. Sen hinta on noussut 8-10 eurosta 13,19 euroon ehtoollisviinien siirryttyä alkoholiveron piiriin. Pirjo Nyman

Milla Asikainen

Uusin alkoholiveromuutos korotti myös ehtoollisviinin hintaa. Uusimaa-lehti kertoi heinäkuussa, että Pornaisten seurakunnassa on kokeiltu alkoholitonta ehtoollisviiniä keväästä alkaen.

Syynä kokeilulle oli uuden alkoholilainsäädännön muutos, joka paitsi nosti viinin hintaa, myös hankaloitti sen saantia olennaisesti.

Helsingin Uutiset kysyi kirkkohallitukselta, kuinka moni seurakunta on siirtynyt käyttämään alkoholitonta ehtoollisviiniä. Jumalanpalveluksen ja hengellisen elämän johtavan asiantuntijan, Terhi Paanasen, mukaan seurakunnat ovat tässä asiassa itsenäisiä, eikä siitä koota tilastoja. Hän arvioi, että kuitenkin alle kymmenesosa seurakunnista tarjoaa pelkästään alkoholitonta ehtoollisviiniä.

Alkoholiton vaihtoehto täytyy joka tapauksessa olla tarjolla ehtoollista vietettäessä.

Paananen arvioi, että ehtoollisviininä käytetään edelleen eniten perinteistä Malaga-kirkkoviiniä, mutta myös vaihtoehtoja on.

– Ennen oli yksi kirkkoviini, jota kaikki käyttivät. Jo yli 20 vuotta on kuitenkin käytetty eri makuisia ja laatuisia ehtoollisviinejä. Alkoholiton on yksi laatu siinä missä muutkin, Paananen kertoo.

Malaga maksaa nykyisin seurakunnalle13,19 euroa per pullo. Hinnankorotus toi seurakunnillelisäkuluja, sillä ehtoollistä vietetään messussa joka sunnuntai. Kulut ovat kuitenkin seurakuntien näkökulmasta olleet kohtuulliset.

Ehtoollisella käytiin vuonna 1990 reilut 2 miljoonaa kertaa. Vuonna 2018 määrä oli 1 774 439 käyntiä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomessa palaa keskimäärin 7 kirkkoa vuosittain – muutama asia nousee toistuvasti esiin tekojen takaa: "Toiveet helpotuksesta ovat niin suuria, ettei niitä kukaan pysty täyttämään" 26.7.2019 6:20
  2. Tuomiokapituli otti kantaa piispa Teemu Laajasalon kirjanpitorikokseen: "Vahingoittanut kirkon julkisuuskuvaa ja eettistä uskottavuutta" 2.5.2019 20:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut