Kansalaisaloite tyhjentäisi markettien aulat, uutta lakimuutosta ei koeta riittäväksi – "Peliongelmainen voisi käyttää pelikoneella 1000e/pv ja jatkaa sitten pelisaliin"

Kuvituskuva. Arkisto/ Sauvo Jylhä

Heidi Salminen

Kansalaisaloite Veikkauksen rahapeliautomaattien poistamiseksi kaupoista ja muilta yleisiltä paikoilta on viime päivinä saanut vauhtia kohusta, jonka keskelle Veikkaus joutui mainontansa takia viime viikolla.

Pelikoneiden poistoa vaativa kansalaisaloite on kerännyt Kansalaisaloite.fi-palvelussa jo 24 000 allekirjoitusta.

– Noin 18 500 kauppojen rahapeliautomaattia pitäisi poistaa käytöstä kokonaan. Ehdottamamme lakiuudistuksen jälkeen peliautomaatteja voisi pelata vain pelisaleissa. Pelisalientaas pitäisi tehdä muita pelikiellon mahdollistavia toimia, jotta peliriippuvaisten ongelmiin todella puututtaisiin, kertoo aloitetta perustamassa ollut Leena Pihanurmi

Tällä hetkellä pelaamista ei ole Pihanurmen mukaan mitenkään rajoitettu fyysisillä peliautomaateilla.

– Itse asetettavat pelirajat eivät peliriippuvaisia palvele, mutta ne vapauttavat Veikkauksen vastuusta. Vuonna 2022 voimaan astuvan lakimuutoksen myötä Veikkauksen asettama päiväraja pelikoneilla olisi 1000 euroa. Tulevaisuudessa peliongelmainen voi siis käyttää esimerkiksi ruokakaupan pelikoneeseen tuhat euroa päivässä ja sitten kävellä pelisaliin jatkamaan pelaamista, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmi on itse peliongelmaisen äiti. Hänen mielestään Veikkaus ei tällä hetkellä toimi roolissaan sellaisena kuin se on sille annettu.

– EU-tuomioistuimen mukaan rahapeliyhtiö saa olla monopoli siksi, että se ehkäisee pelaamisen haittoja. Ei siksi, että tuottaisi edunsaajille rahaa. Se saa EU-tuomioistuimen mukaan olla vain suotuisa liitännäisseuraus. Ruokakauppojen ja muiden yleisten paikkojen 18 500 pelikonetta eivät tue tätä perustehtävää, Pihanurmi toteaa.

Pihanurmen mukaan perimmäinen tarkoitus unohdetaan jatkuvasti. Hänen mielipiteensä on, että Veikkauksen varoja riittäisi pelikoneiden marketeista poistamisen jälkeenkin tärkeisiin kohteisiin, kuten mielenterveystyöhön ja päihdekuntoutukseen.

– Ymmärrän kyllä myös järjestöjen huolen, mutta Veikkauksen tuottamaa "yhteistä hyvää" ei voida repiä vähävaraisten ja peliongelmaisten selkänahasta. Peliongelmien ehkäisyn ja niiden vähentämisen pitäisi olla etusijalla, kuten lakikin määrää, Pihanurmi sanoo.

Kun aloite perustettiin maaliskuussa, sen taakse saatiin kaksi kansanedustajaa.

– Nyt kun kelkka on kääntynyt radikaalisti. Monet poliitikot ja muut julkisuuden henkilöt ovat jakaneet ja kannattaneet aloitetta somessa. Ainakin lakialoitteen läpimenoon paljon painetta, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmen mukaan tärkeintä olisi, että Suomessa enää ei kasvatettaisi rahapeliautomaattisukupolvea.

– Kaikki rajoitukset, mitä tupakan suhteen on tehty, voitaisiin tehdä myös rahapeleille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 2. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 6. Länsimetron jatkeella alkaa kiskojen asennus
 7. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 8. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 9. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 10. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 11. Kiekko-Vantaan kapteeni vaihtaa Kiekko-Espoon alakertaan – "Erno on loistava joukkueen jätkä"
 12. Mielipide: Oittaa Espoon keskuspuistoksi
 13. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 14. Kirkkonummi järjesti loma-asuntojen huutokaupan – Nuuksion kansallispuiston naapurissa sijaitsevan mökin hinta nelinkertaistui
 15. Espoolainen Helena Miettinen tuntee kolesterolitutkimuksen ja rasvasodan – kirjassaan hän kertoo kolesterolista kansantajuisesti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.