Video: Helle sai lentokyvyttömät tervapääskyn poikaset hyppäämään kaupunkipesistä – 20 vapaaehtoista hoivaa niitä vuoroissa Korkeasaaressa

Jukka Hämäläinen

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan on tuotu tänä kesänä hoitoon jo 117 tervapääskyä, kun tavallisena kesänä hoitoa tarvitsee vain parikymmentä yksilöä.

Suurin osa pääskypotilaista tuotiin helteiden aikana. Kaupungeissa tervapääskyt pesivät kattorakenteisiin, jotka kuumenevat auringon porottaessa. Tuolloin poikaset pyrkivät pois pesästä eivätkä maahan pudottuaan selviydy ilman ihmisen apua.

Pääskynpoikaset ruokitaan päivisin noin tunnin välein raa’asta jauhelihasta, kananmunasta, jauhomadoista ja vitamiineista tehdyillä puuropalleroilla.

Koska työ on aikaa vievää ja Villieläinsairaalassa on paljon muitakin potilaita, avuksi on saatu kaksikymmentä vapaaehtoista. Vapaaehtoiset ovat useimmiten alan opiskelijoita ja Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan kautta löydettyjä lintuharrastajia. Vapaaehtoiset työskentelevät neljän tunnin vuoroissa aamuseitsemästä iltakahdeksaan.

Toista kesää vapaaehtoisena hoitajana toimiva biologian opiskelija Tuomas Sahlberg opastaa uusia vapaaehtoisia poikasten ruokinnassa.

– Se vaatii aina hieman harjoittelua, kun poikasen nokka on niin pieni ja heiveröinen. Jokainen poikanen asuu omassa pahvilaatikossaan, jonka päälle merkitsemme potilastiedot.

– Meillä on myös ensiapuosasto, jossa on enemmän huomiota tarvitsevia pieniä ja loukkaantuneita potilaita. Suurin osa poikasista alkaa onneksi olla jo isompia, mutta hommaa riittää vielä ainakin ensi viikoksi.

Tervapääskyjä vapautetaan Villieläinsairaalan pihasta nyt päivittäin. Poikanen on valmis aloittamaan itsenäisen elämän, kun sen siiven mitta on noin 16 senttiä ja lintu on sopivan painoinen.

Vapautettavat poikaset ovat pääasiassa yli 40 gramman painoisia. Usein poikasen käytöksestä huomaa, kun se on valmis itse lentämään.

Poikaset rengastetaan ennen vapauttamista, jotta niiden vaiheista voidaan saada tietoa. Kun nuori tervapääsky pääsee ensi kerran siivilleen, se voi lentää kaksikin vuotta keskeytyksettä.

Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin luonnonvaraisten loukkaantuneiden ja orpojen eläinten hoitola. Vuodessa potilaita tuodaan hoitoon noin tuhat.