Jo 3700 opiskelee peruskouluopintoja aikuisiällä – tilastoissa kova kasvu vuosien 2016 ja 2018 välillä

Heidi Salminen

Aikuisten perusopetukseen osallistuneiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, Opetushallitus kertoo tiedotteessaan. Kun vuonna 2013 määrä oli noin 2040, vuonna 2018 se oli jo noin 3700.

Opetushallituksen erityisasiantuntija Pirjo Karhun mukaan luvuissa ovat mukana vuonna 2015 ja sen jälkeen Suomeen saapuneet maahanmuuttajat. Karhun mukaan vuosien 2013 ja 2016 välillä oppilasmäärissä ei ole kovin suurta eroa, mutta 2016 ja 2018 välillä on.

– Suomessa syntyneeltäkin voi jäädä peruskoulu kesken alle 16-vuotiaana ja hän voi suorittaa opinnot loppuun aikuisiällä, mutta kyllä nämä luvut kuvastavat myös maahanmuuttotilannetta, Karhu sanoo.

Suurin osa aikuisten perusopetukseen osallistuvista opiskelee yksittäisiä oppiaineita. Silti myös koko peruskoulun oppimäärän suorittaneiden määrä on kasvanut paljon.

– Siinä on selkeä nousu, puhutaan sadoista perusopetuksen suorittaneista. Kun vuonna 2013 koko peruskoulun oppimäärän suoritti aikuisiällä noin 400 aikuista, vuonna 2018 luku oli noin 850. Määrä on siis noussut yli puolella, Karhu sanoo.

Aikuisten perusopetusta voi saada muun muassa aikuislukioissa ja kansanopistoissa. Opetus käydään suomen kielellä.

Yli puoli miljoonaa peruskoululaista

Kaiken kaikkiaan perusopetuksen oppilaita on tänä syksynä arviolta yli puoli miljoonaa. Ekaluokkalaisia on tänä syksynä arviolta 61 000, kuten viime syksynäkin.

Sekä peruskoululaisista että lukiolaisista noin 6 prosenttia opiskelee ruotsinkielisissä kouluissa.

Suomessa on myös useita kansainvälisiä peruskouluja, jotka voi käydä kokonaan englanniksi. Niiden suosio on tilastojen mukaan kasvanut. Viime vuonna englanninkielisessä perusopetuksessa oli 2060 oppilasta.

Lähde: Opetushallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.