McDonald'sin paperipillikokeilu törmäsi ongelmiin Britanniassa – Suomen ravintoloissa kokeillaan paljon yksinkertaisempaa konstia

Suomen "Mäkkäreissä" käytetään edelleen muovipillejä. Muoviroskan vähentämiseksi asiakkailta kysytään, tarvitsevatko he pilliä lainkaan, sanoo viestintäjohtaja. Lotta Åberg / arkisto

Mikko Välimaa

Pikaruokaketju McDonald'sin pyrkimys vähentää muovijätettä on törmannyt ongelmiin Britanniassa ja Irlannissa. Ketju vaihtoi viime syksynä muovipillit paperisiin pilleihin ympäristösyistä. Nyt on kuitenkin paljastunut, että paperipillit eivät sovi kierrätettäviksi niiden paksun materiaalin takia.

Aiemmin ravintolat käyttävät muovipillejä, jotka olivat kierrätyskelpoisia. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC

Paperipillien vastaanotto on ollut muutenkin kriittinen. Asiakkaiden mukaan pillit tahtovat hapertua juomissa ja etenkin pirtelöiden juominen on hankalaa. McDonald's kertoo etsivänsä parhaillaan uutta ratkaisu pillipulmaan.

Suomen McDonald's-ravintoloita ongelma ei koske.

Suomessa ketju on ottanut viestintäjohtaja Heli Ryhäsen mukaan testiin yksinkertaisemman konstin jätteen vähentämiseksi.

– Suomessa ravintoloitamme on ohjeistettu kysymään asiakkailta haluavatko he pillin vai eivät. Tämä ohjeistus on otettu käyttöön vastikään, eikä vielä tiedetä tarkkaan miten se vaikuttaa. Tuntuma kuitenkin on, että moni asiakas sanoo, ettei tarvitse pilliä, Ryhänen kertoo.

Ryhäsen mukaan Suomen McDonald'sissa seurataan myös muista maista saatavia kokemuksia.

– Mikäli siellä löydetään jokin toimiva keino, voidaan se tuoda Suomeenkin.

Ryhäsen mukaan McDonald's-ravintoloiden keittiöissä Suomessa syntyvästä jätteestä saadaan kiertoon noin 70 prosenttia. Alumiinia ja muovia ravintolakeittiöt kierrättävät ketjun takaisin jakelukeskukseen.

Ruokakääreistä syntyvä jäte menee kunnalliseen jätehuoltoon.

– Riippuu siten kuntien jätehuollon järjestämisestä, miten tämä jäte käsitellään, Ryhänen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 12. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.