Suomessa paljastui: Ihmisiä pakotettu kerjäämään – myös useita lasten pakkoavioliittoja on solmittu

Kaikki kerjäläiset eivät kerjää omasta halustaan, vaan joukossa on myös ihmiskaupan uhreja. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomessa on kerjäämään pakottamista ja pakkoavioliittoja, ilmenee Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tuoreesta puolivuotiskatsauksesta.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on toiminut Suomessa vuodesta 2006. Se on osa Maahanmuuttovirastoa ja toimii sisäministeriön alaisuudessa.

Kuluvana vuonna auttamisjärjestelmään on kesäkuun loppuun mennessä otettu 115 uutta asiakasta. Määrä on yli puolet enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan, jolloin palveluiden piiriin oli otettu 76 uutta asiakasta.

Luvut ovat nousseet huimasti aiemmista vuosista. Esimerkiksi vuonna 2017 asiakkaaksi otettiin samalla aikavälillä 55 henkilöä ja vuonna 2016 vain 45.

Eniten on kuluvan vuoden aikana tunnistettu työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja ja pakkoavioliittoon liittyvän ihmiskaupan uhreja, yhteensä 24 henkilöä.

Tusinasta tunnistetusta pakkoavioliitoista neljä oli solmittu Suomessa. Kahdeksassa tapauksessa liitto oli alkanut ulkomailla, tavallisesti morsiamen ollessa vielä alaikäinen. Perheen paetessa kotimaastaan Suomeen on hyväksikäyttö paljastunut perheväkivallan kautta.

Työvoiman hyväksikäyttöä havaittiin etenkin ravintola-alalla ja maataloudessa.

Migrin mukaan Suomessa on käyty yli vuosikymmenen ajan väittelyä siitä, esiintyykö meillä ylipäätään kerjäämään pakottamista.

Auttamisjärjestelmään hakeutui alkuvuonna kaksi henkilöä, joiden on arvioitu joutuneen kerjäämään pakottamiseen liittyvän ihmiskaupan uhriksi Suomessa. Toinen heistä oli myös pakotettu toimimaan rikollisesti. Lisäksi asiakkuuteen hakeutui kolmas henkilö, joka yritettiin väkivalloin ja nälässä pitämällä pakottaa rikolliseen toimintaan.

Suomessa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja on alkuvuodesta tunnistettu hälyttävän vähän. Edellisvuonna useita prostituutioon painostettuja tai pakotettuja henkilöitä ohjautui auttamisjärjestelmän palveluihin etenkin poliisin paljastavan toiminnan kautta. Tänä vuonna vastaavaa ei ole tapahtunut. Syy voi olla poliisin resurssipula rikoksia paljastavassa toiminnassa.

Auttamisjärjestelmän arvion mukaan ihmiskaupan uhreja tunnistetaan edelleen heikosti kunnissa ja esimerkiksi lastensuojelussa, terveydenhuollossa, sairaaloissa sekä vankiloissa. Ongelmaksi nimetään tiedon puute.

Auttamisjärjestelmässä oli 30.6.2019 yhteensä 458 mahdollista ihmiskaupan uhria sekä heidän 129 alaikäistä lastaan. Kaikkiaan palveluiden piirissä oli 587 henkilöä.

Edellisvuonna palveluiden piirissä kesäkuun lopussa oli 379 henkilöä. Palveluiden piirissä olevien henkilöiden määrä on siis vuodessa kasvanut 55 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.