Kuvat kertovat suomalaisten maahanmuuttajien arjesta Ruotsissa – "Vieraanvaraisuus ei unohdu"

Suomalaiset siirtolaiset säilyttivät identiteettinsä ja usein myös avioituivat toisten suomalaisten kanssa. Ben Kaila

Mia Tadic

On kuvia, jotka elävät hetken, ja on kuvia, jotka kestävät aikaa ja saavat uusia merkityksiä.

Risto Vuorimiehen ja Ben Kailan valokuvakirja Siirtosuomalainen (2019, Musta taide) kertoo jonkin tärkeän juonteen suomalaisten historiasta. Sen, jota kirjailija Asko Sahlberg kutsuu kirjassa vapaaehtoiseksi maanpakolaisuudeksi.

Siirtosuomalaisen ensimmäinen painos ilmestyi 1994, eikä sitä ole enää saatavilla. Uusi versio on toteutettu yleisön pyynnöstä.

Vuonna 1970 Risto Vuorimies ja Ben Kaila, vanhat oppikoulukaverit, aloittivat valokuvausopinnot Tukholmassa Christer Strömholmin Fotoskolanissa.

Viimeisen kouluvuoden aikana 1972 pääministeri Olof Palmen virittämä yksityisten koulujen valtionavun loppuminen käytännössä sulki koulun.

– Päätimme tehdä vielä jotain suurta ja merkittävää ennen kotiin lähtöä, Vuorimies kertoo.

– Muistan sen avuttomuuden, että me jäädään paitsi sitä viimeistä vuotta, Kaila tarkentaa.

Kuningasidea syntyi bussin yläkerrassa sen ylittäessä Västerbron siltaa. Suomalaiset siirtolaiset ja heidän arkensa oli kiinnostava yhteiskunnallinen ja ajankohtainen teema.

Eskilstunassa oli suhteessa eniten suomalaisia kantaväestöön nähden.

– Ostettiin filmiä ja lähdettiin iltajunalla ilman mitään suunnitelmia. Aseman pubissa oli Pekka, joka kutsui meidät kotiinsa yökylään.

Koulutuksessa oli opetettu perusteellisesti myös ihmisten lähestymistä. Vuorimies ja Kaila lähestyivät ovikelloja soittamalla, jos ovessa luki vaikkapa Virtanen, Lahtinen tai Saarinen.

– Meillä oli hyvä vastaanotto. Meitä kahvitettiin ja ihmiset kertoivat mielellään meille elämästään. Kuvattavien osoittama vieraanvaraisuus ei unohdu, Vuorimies kertoo.

Siirtosuomalainen -näyttely avattiin itsenäisyyspäivänä 1972 Vanhalla ylioppilastalolla. Kailalle ja Vuorimiehelle myönnettiin siitä valtionpalkinto.

Projektia jatkettiin seuraavana vuonna Pohjois-Karjalan Tuupovaarassa.

– Kuljettiin polkupyörillä ja nukuttiin ihmisten luona.

Myöhemmin aiheesta oli tarkoitus tehdä reportaasi, ja matka suuntasi jälleen Eskilstunaan kahden toimittajan kanssa. Projekti kuivui kuitenkin kasaan, kipinä oli jo käytetty.

Kuvien ihmiset jäivät ilman kirjallisia tarinoita, osa ilman nimiäkin, mutta kuvat puhuvat.

Suomeen palattuaan Ben Kaila ja Risto Vuorimies perustivat SAFTRA-valokuvausosuuskunnan. Kaila teki pitkän uran valokuvaajana ja valokuvauksen lehtorina. Risto Vuorimies keskittyi musiikkiin. Eläkepäivinään sipoolainen on tuuletellut vanhoja negoja useamman näyttelyn verran.

Risto Vuorimiehen ja Ben Kailan Siirtosuomalainen -kirja lähtee esittelykierrokselle Tukholmaan elokuun aikana. Kuvia on esillä Planket-aitanäyttelyssä Söderissä 17.–18.8.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.