Satojen espoolaislasten koulutie vie toimistoon – tältä näyttää kouluksi remontoitu entinen pääkonttori

Lukuvuoden alku tuo uusia tuulia Espoon koulumaailmaan, kun toimistokiinteistöihin rakennetut Uusikummun koulu ja Kivimiehen koulu aloittavat torstaina toimintansa.

Osa espoolaislukioista on toiminut jo pitkään toimistokiinteistöissä, mutta peruskoulun puolella toimistokouluja ei ole ennen nähty.

Kivimiehen koulu otettiin tosin käyttöön osittain jo hiihtolomilta, kun Meritorin koulun oppilaita siirtyi sinne remonttiväistöön.

– Nämä ovat vuokrakohteita eivätkä ne rasita kaupungin investointibudjettia, kun koulutilaa tarvitaan lisää oppilasmäärän kasvaessa, perustelee toimistotilojen käyttöä kehittämispäällikkö Juha Nurmi Espoon suomenkielisestä opetuksesta.

Uusikummun koulu on rakennettu entiseen metalliyhtiö Outokummun pääkonttoriin. Koulun on tarkoitus täyttyä tulevaisuudessa lähialueen lapsista. Aluksi koulua käytetään väistökouluna. Ensimmäiseksi sisäilmaväistöön tulevat Jousenkaaren koululaiset. Lisäksi Uusikumpuun siirtyy Niittykummun koulun montessoriopetusta. Oppilaita on yhteensä nelisensataa.

Kivimiehen koulu on puolestaan remontoitu toimistokiinteistöön Otaniemessä. Kivimiehen kouluun tulee luokallinen ekaluokkalaisia, ja väistötiloina sitä alkaa käyttää Laajalahden koulu ja osa Pohjois-Tapiolan koulun oppilaista.

Jousenkaaren koulun rehtori Päivi Harjula on tyytyväinen Uusikummun tiloihin: Jousenkaaren koulussa kärsittiin sisäilmaongelmista, samoin kuin väistössä Espoonlahdessa. Uusikummun remontissa on panostettu erityisesti sisäilman laatuun. Koulun tiloista on tehty helposti muunneltavat. On siirtoseiniä ja osa tiloista on rakennettu kahden luokkahuoneen oppikyliksi yhteisine ”mökkeineen” ja ”aittoineen”. Mökit ja aitat ovat luokkien yhteyteen rakennettuja pientiloja, jotka on kalustettu sohvilla, säkkituoleilla ja raheilla.

– Yritämme nykyään tehdä erilaisia opiskelutiloja erilaisille oppijoille. Jos joku haluaa maata opiskellessaan sohvalla, hänellä on siihen mahdollisuus. On mielenkiintoista nähdä, miten opetusyhteistyö lähtee lisääntymään ja syntyykö erilaisia ryhmiä myös oppilaslähtöisesti, Harjula sanoo.

Eka- ja tokaluokkalaisilla on omat pulpetit, mutta isommilla koululaisilla on luokissaan vain omat lokerot. Istumapaikat ovat isommissa pöytäryhmissä, joista osa on erotettavissa omiksi pöydikseen.

– Aikuisillakin on erilaisia päiviä. Yhtenä päivänä tuntuu luontevammalta olla sosiaalinen ja toisena puolestaan ei, Harjula muistuttaa.

Jousenkaaren koulun on määrä toimia Uusikummussa kahden vuoden ajan, kunnes koululle valmistuu oma uusi koulu.

– Tämä on tuonut ideoita siihen, kun pääsemme omaa koulua tekemään.

5.8. Täsmennetty, että Uusikummun kouluun ei siirry Niittykummun koulun koko montessoriopetus vaan osa siitä.

Lukiolaiset toimistoissa

Otaniemen lukio aloittaa toimintansa Tieto Oyj:n entisissä toimistotiloissa Tietotiellä. Otaniemen lukion muodostivat yhdistyneet Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot, ja lukiossa on noin 800 opiskelijaa.

Viherlaakson lukio on toiminut entisissä Nokian tiloissa Kerassa. Nyt sinne siirtyy myös Espoon Yhteislyseon lukio.

Leppävaaran lukiolle remontoidaan parhaillaan opinahjoa Nokian entisiin tiloihin Karaporttiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut