Laajasalon seksuaalirikosvyyhti näkyy nyt kriisipäivystyksessä – näistä syistä moni nuori uhri vaikenee

Helsingin poliisi kertoi maanantaina laajasta seksuaalirikosvyyhdistä, jossa Helsingin Laajasalossa asuvan miehen epäillään käyttäneen hyväkseen alaikäisiä tyttöjä useiden vuosien aikana vuodesta 2006 lähtien.

Julkisuuteen noussut tapaus on lisännyt raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisipäivystyksen yhteydenottoja jonkin verran.

– Tällaiset uutiset herättävät ihmisissä aina monenlaisia ajatuksia ja tunnereaktioita. Ne voivat nostattaa pintaan pohdintoja omasta tilanteesta tai asiasta voi herätä pelkoja, joista halutaan puhua, vaikka hyväksikäyttökokemusta ei olisikaan taustalla, kertoo raiskauskriisikeskus Tukinaisen Rovaniemen aluetoimiston vastaava kriisityöntekijä Kati Puhakka

Mediassa esiintyvät hyväksikäyttötapaukset lisäävät aina hetkellisesti kriisipäivystyksen yhteydenottoja. Silti tukipalvelujen merkitys jää Puhakan mielestä julkisessa keskustelussa valitettavan piiloon.

– Meillä on olemassa hyvät hoitopolut, joiden kautta seksuaaliväkivallan uhriksi joutunut saa halutessaan kriisi- ja terapia-apua. Se, että asia käsitellään, on hyvin merkityksellistä ihmisen tulevan elämän kannalta, Puhakka sanoo.

Hyväksikäyttökokemus voi lamaannuttaa uhrin moneksi vuodeksi. Varsinkin nuorilla voi olla vaikeaa puhua kokemuksistaan.

– Nuoret eivät välttämättä osaa sanoittaa sitä, mitä itselle on tapahtunut. Alaikäisyys ja asiaan liittyvä päihteiden käyttö voivat vaikeuttaa asian esiin tuomista, ja myös suhde tekijään voi aiheuttaa häpeää, Puhakka kertoo.

– Apua ei välttämättä haeta, sillä väkivaltaa kokenut ihminen voi pelätä leimaantumista tai ei vain uskalla puhua asiasta.

Puhakan mukaan on melko yleistä, että lapsuudessa koetut väkivallan ja hyväksikäytön kokemukset aktivoituvat usein vasta aikuisiällä. Siksi on tavallista, että tämänkaltaiset seksuaalirikokset lähtevät selviämään vasta myöhemmin.

– Aikuisiällä tapahtuvat elämänmuutokset voivat nostaa aiemmin käsittelemättömät traumat tietoisuuteen. Näin voi käydä esimerkiksi positiivisen elämänmuutoksen kuten uuden parisuhteen tai raskaaksi tulemisen myötä, mutta myös elämän kriisit voivat aktivoida lapsuuden kokemukset, Puhakka kertoo.

Toipumisen kannalta on erittäin tärkeää, että asiaa saa käsitellä ammattilaisen kanssa.

– Jos ajatuksia herää, kannattaa niistä olla yhteydessä kriisipäivystykseen. Omien kokemusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan niistä on mahdollista selviytyä keskusteluavun tuella, Puhakka sanoo.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut