Facebook poisti poliitikon vuosia vanhan Trump-postauksen – Kuva: Tämä sanaleikki oli liikaa

Keravalainen kaupunginvaltuutettu Jukka Nissinen (kok.) äimistyi kesäkuussa saatuaan Facebookilta ilmoituksen, että hänen marraskuussa 2016 tekemänsä julkaisu on ”vihapuhetta koskevien yhteisönormien vastainen” ja että ”kukaan muu ei voi nähdä julkaisua tästä eteenpäin”.

Poistettu julkaisu oli kuvapari, jossa ovat esillä Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Putinin kohdalla lukee Make America great again (Tehdään Amerikasta taas mahtava) ja Trumpin kohdalla Make Russia great again

Asiasta uutisoi Keski-Uusimaa.

– Pidän huolestuttavana kehitystä, jossa Facebook alkaa sensuroida tavallisen keravalaisen julkaisuja ja jossa suurvaltojen presidenttejä ei saa kritisoida edes poliittisen huumorin keinoin, Nissinen tuumii Keski-Uusimaan haastattelussa.

Nettipalveluiden parissa työskentelevä Keskusrikospoliisin rikoskomisario Lauri Salo sanoo, ettei julkaisun poisto ole poliisin näkökulmasta epäilyttävä.

– Päivityksiä ja postauksia on Facebookissa niin järjetön määrä, että sinne tulee paljon myös roskaa. Facebookin intresseissä on, ettei siellä pyöri mitään rikollista materiaalia. Siksi heillä on algoritmit, jotka poistavat automaattisesti tiettyjä asioita, Salo sanoo Keski-Uusimaalle.

– Eli jos sivuille lataa vaikka Isisiin tai seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää materiaalia, algoritmit pyrkivät poistamaan sen heti. Ne eivät kuitenkaan ole täydellisiä, minkä vuoksi kaikkia päivityksiä ei poisteta heti.

Nissisen päivitys ei Lauri Salon mielestä ole sellainen, jonka Facebook lähtökohtaisesti poistaisi.

– Facebook toimii amerikkalaisten lakien mukaan ja siellä sananvapaus on laajempaa kuin Suomessa. Se mikä meillä tulkittaisiin vihapuheeksi, voidaan usein sallia Amerikassa.

Yksi mahdollinen selitys Jukka Nissisen tapaukselle on Lauri Salon mukaan se, että julkaisu on ollut jonkun toisen Facebook-käyttäjän mielestä sääntöjen vastainen.

– Muut henkilöt voivat tällä tavalla ”liputtaa” julkaisuja, ja se voidaan tehdä vuosienkin kuluttua julkaisusta. Joissakin tapauksissa Facebook katsoo sitten ilmiannon perusteella parhaaksi poistaa julkaisun varmuuden vuoksi.

Lauri Salo huomauttaa, että kun käyttäjä hyväksyy Facebookin ehdot, hän sitoutuu samalla siihen, ettei lataa sivuille mitään sellaista materiaalia, joka ei sovi Facebookin politiikkaan.

– Suomen poliisi ei pysty vaikuttamaan siihen, mitä sieltä poistetaan. Sen voin kuitenkin sanoa, ettei Facebookilla ole mitään Pro Trump -agendaa – päinvastoin, mikäli yhdysvaltalaisia mediatietoja on uskominen, palvelu on ollut jonkin verran kahnauksissa Trumpin kanssa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut