Maailma on tänään kuluttanut loppuun uusiutuvat luonnonvarat tältä vuodelta – "Erittäin huolestuttavaa, että ylikulutuksemme taso on näin korkea"

toimitus

Maailma on tänään maanantaina kuluttanut loppuun uusiutuvat luonnonvarat tältä vuodelta. Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jolloin kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhden vuoden aikana, WWF kertoo.

– Ylikulutuksemme uhkaa muun muassa heikentää ekosysteemien kykyä tuottaa puhdasta vettä ja ruokaa. Tarvitsisimme 1,75 maapalloa, jotta koko maailman ihmisten yhteenlaskettu nykyinen kulutus voitaisiin kattaa. Vaikka viime vuosina ylikulutuspäivä aikaistuminen on hidastunut, ylikulutuksen hetki koitti tänä ja viime vuonna historiallisen aikaisin jo heinäkuussa, WWF kertoo.

Ylikulutuspäivä perustuu Global Footprint Networkin tekemään laskelmaan tuoreimpien YK:n tilastotietojen perusteella.

– On erittäin huolestuttavaa, että ylikulutuksemme taso on näin korkea. Elämme reippaasti yli sen, mitä maapallo kestää. Kulutuksemme suunta pitää kiireesti kääntää kohti yhden maapallon rajoja. Tarvitsemme nopeita ja perinpohjaisia muutoksia, miten ohjaamme luonnonvarojen kulutusta, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder

Suurimmat syyt ylikulutukseen ovat WWF:n mukaan energiankäyttö rakennuksissa, liikenteessä ja teollisuudessa sekä maankäytön muutokset, erityisesti metsän raivaaminen laidunmaiksi ja rehutuotantoon.

WWF:n mukaan ekosysteemien kyky tuottaa puhdasta vettä ja ruokaa, tarjota puskureita ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan sekä säännellä tautien aiheuttajia ovat vaarassa. Taustalla on luonnonvarojen ylikulutus.

Suomalaiset käyttävät luonnonvaroja merkittävästi maailman keskiarvoa enemmän. Suomalaiset käyttivät laskennallisen osuutensa maapallon luonnonvaroista tänä vuonna jo 5. huhtikuuta eli neljä kuukautta keskimääräistä aiemmin. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa kattamaan kulutuksen.

WWF:n mukaan ratkaisut ylikulutuksen vähentämiseen ovat olemassa.

– Meidän pitää torjua ilmastokriisi, vähentää liikenteen ja asumisen päästöjä sekä korvata liha ruokavalioistamme pääosin kasvipohjaisella ruoalla. Toistaiseksi toimet ovat olleet liian vaatimattomia. Uuden hallituksen on välttämätöntä toteuttaa muun muassa kestävän kehityksen verouudistus, poistaa haitallisia tukia sekä ohjata energiankäyttöä siten, että nämä kaikki merkittävästi pienentävät suomalaista luonnonvarojen kulutusta, Rohweder vetoaa WWF:n tiedotteessa.