Suomessa palaa keskimäärin 7 kirkkoa vuosittain – muutama asia nousee toistuvasti esiin tekojen takaa: "Toiveet helpotuksesta ovat niin suuria, ettei niitä kukaan pysty täyttämään"

Kuvituskuva Arkisto

Irina Björkman

Viime perjantain vastaisena yönä roihunneen Hyvinkään kirkon varastorakennuksen paloa ja kirkonpolttoyritystä tutkitaan edelleen tuhotyönä.

Poliisilla ei kuitenkaan maanantaiaamusta ollut tutkinnan etenemisestä uutta tiedotettavaa.

– Jatkamme vihjeiden perkaamista, kertoi rikoskomisario Markus Hammarström Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Vaikka suuremmalta tulipalolta viime viikolla vältyttiin, ovat kirkkopalot Suomessa surullisen yleisiä, keskimäärin noin seitsemän vuodessa.

Viimeksi, vuosi sitten syyskuussa, palossa tuhoutui Kiihtelysvaaran kirkko Joensuussa. Kaikki kirkkojen palot eivät ole Kiihtelysvaaran kaltaisia tuhopolttoja, sillä 40 prosenttia näistä on arviolta saanut alkunsa ihmisen toiminnasta – ja niistä vielä vähän yli puolet tahallisesti.

Mutta minkälainen ihminen sitten sytyttää kirkon palamaan, jonkinlainen pyromaani?

– Ensinnäkin täytyy erottaa nämä käsitteet. Tuhotyö on rikosnimike ja pyromania taas psykiatrinen diagnoosi, kertoo tutkija Päivi Mäkelä Pelastusopistosta.

Mäkelän mukaan tuhopolttajien kirjo ei ole kovin yhtenäinen.

– Nuorempien tuhopolttoon syyllistyneiden keskuudessa korostuu humalassa ja pikaistuksissa sytytetyt palot, mutta paljon muunkinlaisia motiiveja esiintyy, Päivi Mäkelä jatkaa.

Hyvin monientuhopolttojen syiksi paljastuu henkinen pahoinvointi ja mielenterveysongelmat sekä kriisit ihmissuhteissa.

Tuhopolttaja saattaa olla myös itsetuhoinen, vandaali tai häntä voi ajaa tekoon katkeruus.

– Ja tällaisissa kirkkoihin kohdistuvissa tuhopoltoissa voi olla taustalla myös jonkinlainen kosto. Kun epätoivoinen ihminen kokee, ettei kukaan auta häntä, hän ikään kuin kostaa auttajilleen. Ongelmallista tämänkaltaisissa teoissa on seurakuntien kannalta se, että toiveet ja odotukset eri tahoilta etsitystä helpotuksesta ovat niin suuria, ettei niitä kukaan pysty täyttämään.

Päivittäin Suomessa sytytetään tilastojen mukaan keskimäärin kuusi tahallista paloa. Sitä, onko se maailmanlaajuisesti paljon, on vaikea arvioida.

– Meillä palot raportoidaan tarkasti, joten niitä on vaikea arvioida kansainvälisesti, Mäkelä toteaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut