Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa paljastui citykanien joukkokuolema – virasto kieltäytyy tutkimasta ruumiita

Espoossa asustavien citykanien lukumäärä on useiden havaintojen mukaan romahtanut kevään ja alkukesän aikana.

Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta yhdeksi tekijäksi arvellaan RHD-virusta, joka aiheuttaa tappavaa verenvuotokuumetta.

– Kanien kannalta vielä ei ole kysymys katastrofista, mutta vähennys on kuitenkin hyvin merkittävä, kertoo Espoossa valkoposkihanhien laskentaa suorittava lintutieteilijä Hannu Holmström

Holmströmin työhön kuuluu havainnoida hanhien lisäksi myös citykanien lukumäärää.

Hänen mukaansa eräs espoolainen huoltomies on kesällä löytänyt haukilahtelaisen talon pihamaalta peräti neljätoista kuollutta kania.

Tapiolassa on puolestaan elänyt yli 40 kanin yhdyskunta, josta on hävinnyt yli puolet.

– Kuolleet kanit ovat löydettäessä olleet sellaisessa asennossa, joka osoittaa niiden kuolleen nopeasti. Tämä taas voisi viitata verenvuotokuumeeseen, mutta varmuutta tästä ei ole, Holmström pohtii.

Kaneja on nyt menehtynyt sairauteen niin merkittäviä määriä, että Ruokavirasto on päättänyt lopettaa verenvuotokuumetaudin varalta citykanien tutkimisen kokonaan.

Kesäkuun alkupuolella tehty päätös koskee jatkossa vain Espoosta ja muualta pääkaupunkiseudulta kuolleina löydettyjä kaneja.

– Tämä päätös on hyvin valitettava, mutta se oli pakko tehdä resurssipulan vuoksi. Touko-kesäkuussa meille tuotiin seitsemän kuollutta citykania, mutta jokainen tutkimus on hyvin aikaa vievä ja siksi kallis, kertoo tutkimusprofessori Antti Oksanen Ruokavirastosta.

Oksasen mukaan löydökset osoittivat, että pääkaupunkiseudun villikanipopulaatiossa on käynnissä verenvuotokuumetaudin purkaus.

Tutkituista seitsemästä kanista viisi oli kuollut RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin. Yksilöt olivat peräisin Helsingistä ja Vantaalta.

– Ruokavirasto saa edelleen eri puolilta pääkaupunkiseutua ilmoituksia kuolleista villikaniineista. Näistä oletamme suurimman osan kuolleen RHD-virusepidemian vuoksi, Oksanen kertoo.

Verenvuotokuume teki tuhoisaa jälkeä espoolaisten citykanien joukossa myös kolme vuotta sitten, jolloin valtaosa populaatiosta menehtyi RHD-viruksen vuoksi.

Nyt kanta on elpynyt ja etenkin Etelä-Espoossa vilisee kaupunkikaneja. Erityisen vahva kanta on tällä hetkellä Olarissa, Tapiolassa, Leppävaarassa, Westendissä ja Niittykummussa.

– Ruokavirasto käsittelee koko pääkaupunkiseudun kanikantaa yhtenä kokonaisuutena. Tarkkaa kanimäärää en siksi osaa Espoon osalta sanoa, Oksanen kertoo.

Hän suosittelee citykanien metsästyksen lisäämistä myös Espoossa.

– Metsästäminen sallittuun aikaan ja sallituin menetelmin on hyvä tapa vähentää populaation tiheyttä. Pitää muistaa, että verenvuotokuume ei tartu kaneista ihmiseen, joten epidemian aikanakin eläimen voi käyttää ruoaksi, tutkimusprofessori Oksanen muistuttaa.

– Kokonaan toinen asia ovat muut kanisairaudet, esimerkiksi jänisrutto. Sairaalta vaikuttavaa eläintä ei pidä syödä.