Espoossa paljastui citykanien joukkokuolema – virasto kieltäytyy tutkimasta ruumiita

Espoossa asustavia citykaneja on alkukesällä löytynyt kuolleena massoittain. Joukkotuhon syyksi epäillään tappavaa verenvuotokuumetta. Sirpa Repo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Espoossa asustavien citykanien lukumäärä on useiden havaintojen mukaan romahtanut kevään ja alkukesän aikana.

Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta yhdeksi tekijäksi arvellaan RHD-virusta, joka aiheuttaa tappavaa verenvuotokuumetta.

– Kanien kannalta vielä ei ole kysymys katastrofista, mutta vähennys on kuitenkin hyvin merkittävä, kertoo Espoossa valkoposkihanhien laskentaa suorittava lintutieteilijä Hannu Holmström

Holmströmin työhön kuuluu havainnoida hanhien lisäksi myös citykanien lukumäärää.

Hänen mukaansa eräs espoolainen huoltomies on kesällä löytänyt haukilahtelaisen talon pihamaalta peräti neljätoista kuollutta kania.

Tapiolassa on puolestaan elänyt yli 40 kanin yhdyskunta, josta on hävinnyt yli puolet.

– Kuolleet kanit ovat löydettäessä olleet sellaisessa asennossa, joka osoittaa niiden kuolleen nopeasti. Tämä taas voisi viitata verenvuotokuumeeseen, mutta varmuutta tästä ei ole, Holmström pohtii.

Kaneja on nyt menehtynyt sairauteen niin merkittäviä määriä, että Ruokavirasto on päättänyt lopettaa verenvuotokuumetaudin varalta citykanien tutkimisen kokonaan.

Kesäkuun alkupuolella tehty päätös koskee jatkossa vain Espoosta ja muualta pääkaupunkiseudulta kuolleina löydettyjä kaneja.

– Tämä päätös on hyvin valitettava, mutta se oli pakko tehdä resurssipulan vuoksi. Touko-kesäkuussa meille tuotiin seitsemän kuollutta citykania, mutta jokainen tutkimus on hyvin aikaa vievä ja siksi kallis, kertoo tutkimusprofessori Antti Oksanen Ruokavirastosta.

Oksasen mukaan löydökset osoittivat, että pääkaupunkiseudun villikanipopulaatiossa on käynnissä verenvuotokuumetaudin purkaus.

Tutkituista seitsemästä kanista viisi oli kuollut RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin. Yksilöt olivat peräisin Helsingistä ja Vantaalta.

– Ruokavirasto saa edelleen eri puolilta pääkaupunkiseutua ilmoituksia kuolleista villikaniineista. Näistä oletamme suurimman osan kuolleen RHD-virusepidemian vuoksi, Oksanen kertoo.

Verenvuotokuume teki tuhoisaa jälkeä espoolaisten citykanien joukossa myös kolme vuotta sitten, jolloin valtaosa populaatiosta menehtyi RHD-viruksen vuoksi.

Nyt kanta on elpynyt ja etenkin Etelä-Espoossa vilisee kaupunkikaneja. Erityisen vahva kanta on tällä hetkellä Olarissa, Tapiolassa, Leppävaarassa, Westendissä ja Niittykummussa.

– Ruokavirasto käsittelee koko pääkaupunkiseudun kanikantaa yhtenä kokonaisuutena. Tarkkaa kanimäärää en siksi osaa Espoon osalta sanoa, Oksanen kertoo.

Hän suosittelee citykanien metsästyksen lisäämistä myös Espoossa.

– Metsästäminen sallittuun aikaan ja sallituin menetelmin on hyvä tapa vähentää populaation tiheyttä. Pitää muistaa, että verenvuotokuume ei tartu kaneista ihmiseen, joten epidemian aikanakin eläimen voi käyttää ruoaksi, tutkimusprofessori Oksanen muistuttaa.

– Kokonaan toinen asia ovat muut kanisairaudet, esimerkiksi jänisrutto. Sairaalta vaikuttavaa eläintä ei pidä syödä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 2. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 3. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 4. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 5. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 6. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua
 7. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 8. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 5. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 8. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 15. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.