Tuholaistorjuntoja tekevän Anticimex Oy:n palvelupäällikkö Tanja Mäennenä kertoo Porvoon vetävän tuholaisrintamalla puoleensa erityisesti jyrsijöitä.
– Porvoon kaunis vanha kaupunki vetää puoleensa matkailijoita ja alueella on runsaasti ravintolatoimintaa, mikä houkuttaa alueelle rottia ja hiiriä ravinnon toivossa. Roskaaminen, ruoantähteet ja jätealueet houkuttavat rottia ja vanhat rakennukset tarjoavat niille helppoja kulkureittejä, Mäennenä sanoo.
Porvoon tilanne ei poikkea muuten merkittävästi muista kaupungeista. Lutikkaongelma ei ole vielä räjähtänyt täällä käsiin, vaikka niiden määrä on ollut kasvussa. Lutikat ovat runsaslukuinen ja säännöllinen ongelma pääkaupunkiseudulla.Tänä vuonna niiden määrä on ollut poikkeuksellisesti kasvussa myös useammilla Etelä-Suomen paikkakunnilla pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
– Itä-Uudellamaalla lutikoita on esiintynyt maltillisemmin, joskin tasaisesti. Olemme tehneet myös täällä useampia lutikkakoiratarkastuksia ihmisten tekemien tarkastuksien lisäksi. Lutikkatyöt ovat lisääntyneet koko maassa tasaisesti, Mäennenä sanoo.
Kuoriaisten osalta tilanne on pysynyt Porvoossa tasaisena ja esiintymismäärät ovat maltillisia. Yleisimmät kodeissa torjuttavat kuoriaiset ovat Mäennenän mukaan turkiskuoriainen ja ihrakuoriainen.
– Turkiskuoriaisia päätyy asuntoihin esimerkiksi käytettynä ostettujen tekstiilien ja huonekalujen mukana. Ihrakuoriaiset voivat levitä talon rakenteisiin jääneistä ampiaisen ja linnunpesistä sekä raadoista. Molemmat voivat levitä taloyhtiöissä asunnoista toisiin rakenteita pitkin. Myös huolimaton jätteiden käsittely voi houkutella kuoriaisia.
Kesällä ja syksyllä esiintyy eniten tuholaisongelmia.
– Viime vuosi oli ennätyksellinen ampiaiskesä. Tänä vuonna ampiais- ja muurahaistorjuntojen määrät ovat olleet odotetusti viime vuotta vähäisempiä Porvoon alueella, Mäennenä sanoo.