Hätistetäänkö hanhia vain paikasta toiseen Espoossa? – näin vastaavat kaupunki ja lintuasiantuntija

Yrittäjä Hannu Luoto karkotti valkoposkihanhia Tapiolassa harmaan norjanhirvikoiran Pipan kanssa viime perjantaina. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Miksi valkoposkihanhia karkotetaan Tapiolassa yhdestä paikasta toiseen?

Tätä ihmetteli nimimerkki Lintujen ystävä Länsiväylän mielipidepalstalla (LV 3.7.).

– Miksiköhän Espoon kaupungin päättäjien ja/tai virkahenkilöiden mielestä Otsolahden ympäristön asukkaat ansaitsevat enemmän hanhen kakkaa kuin Silkkiniityn tienoon asukkaat? kirjoittaja kysyi.

Tällä tavalla valkoposkihanhien karkotuksen ei kuitenkaan ole tarkoitus toimia, vastaavat karkotuspuuhissa mukana oleva lintutieteilijä Hannu Holmström ja vihertyöpäällikkö Merja Myyry Espoon kaupungilta.

– Jos valkoposkihanhien parvi häädetään Silkkiniityltä ja se lähtee Otsolahdelle, se käydään häätämässä sieltäkin, Myyry sanoo.

Puistoista karkotetaan Myyryn mukaan kuitenkin vain laiduntavien aikuisten ja lentokykyisten hanhien parvia.

– Jos linnuilla on poikasia tai sulkasato, niitä ei häädetä, hän sanoo.

Kesällä sulkasato tekee aikuisista valkoposkihanhista lentokyvyttömiä. Otsolahti vetääkin nyt hanhia puoleensa, koska se on Hannu Holmströmin mukaan monin tavoin otollinen paikka hanhille.

Nurmikolla riittää syötävää, ja koska nurmikko sijaitsee rannan lähellä, lentokyvyttömät hanhet pääsevät nopeasti veteen turvaan vaikkapa ketuilta. Kuiva hiekkatie taas on hanhille miellyttävä paikka nukkua.

– Kun paikallinen parvi pakenee, se menee mielellään paikkaan, jossa on muitakin hanhia. Ja koska Otsolahdella on sekä sulkasatoisia hanhia että emoja poikueineen, siitä tulee houkutteleva vaihtoehto Espoossa oleskeleville ja vielä lentokykyisille hanhille, Holmström avaa.

Valkoposkihanhia on tänä vuonna karkotettu Tapiolan puistoalueilta koirien avulla toukokuusta lähtien.

Hanhia karkotetaan koirien avustuksella neljänä, viitenä tai kuutena päivänä viikossa. Hanhia on karkotettu Otsolahden ja Silkkiniityn lisäksi esimerkiksi Tapiolan asukaspuistosta.

Karkottamiseen on päädytty muun muassa siksi, että nurmialueilla viihtyvien hanhien ulosteet ovat melkoinen riesa. Tuore hanhen uloste voi sotkea vaatteita, minkä lisäksi ulostepötkylöiden täplittämällä nurmikolla voi olla ikävä kävellä tai oleskella.

Merja Myyryn mukaan hanhien karkottaminen on helpottanut ulosteongelmaa.

– Se on vähentänyt aika paljonkin hanhen kakan määrää, kun ne eivät saa kaiken aikaa syödä ja kakkia puistoissa, Myyry sanoo.

– Se taas lisää viihtyisyyttä, kun puistoja voi käyttää oleskeluun ja pelailuun, jota varten ne ovat olemassa, Myyry jatkaa.

Hanhien karkotusta Tapiolassa on Hannu Holmströmin mukaan varauduttu jatkamaan syyskuulle asti.

– Usein käy kuitenkin niin, että kun viljojen puintikausi alkaa maaseudulla elokuussa, niin hanhet lähtevät sinne syömään varissutta viljaa ja tilanne puistoissa rauhoittuu, Holmström toteaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoo karkottaa hanhia koirien ja dronejen avulla
    17.5.2019 9:50
  2. Valkoposkihanhien määrä väheni selvästi – kuivuus pudotti poikasten määrää 50 prosentilla
    3.8.2018 7:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut