Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Video: Näin ihoon pureutunut ongenkoukku repäistään irti – palomies Pyry lupaa hurjalta näyttävän niksin olevan täysin kivuton

Käteen kiinni jäänyt ongenkoukku on monelle kivulias muisto kesäisiltä kalastusreissuilta.

Perinteisen ensiapuohjeen mukaan koukku tulisi kiertää ihosta uudelleen läpi. Koukun väkäsen tullessa esiin, voi sen katkaista pois ja kiertää loput koukusta vanhaa reittiä ulos.

Irrotus tekee usein kipeää ja voi tehdä haavasta suuremman ja tulehdusalttiimman ja siten ikävämmän kokemuksen.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos esitteleekin nyt Facebook-sivullaan vaihtoehtoisen tavan irrottaa ongenkoukku kädestä.

Pelastuslaitos on julkaissut videon, jossa palomies Pyry Granlund kertoo, kuinka käteen kiinni jäänyt koukku irtoaa helposti kotikonstein ilman tolkutonta kipua.

Irrotukseen tarvitaan siimasta tehty lenkki, jonka toinen henkilö asettelee koukun kaarteeseen. Potilas tämän jälkeen painaa koukun yläpäätä käteensä ja auttaja nykäisee koukun irti voimalla.

Granlund ohjeistaa nykäisemään niin, että potilas ei tiedä milloin nykäisy tapahtuu.

Ja pian koukku lentääkin irti miehen kädestä.

– Noin, ja sieltä lähti! Pieni jälki jäi. Ei yhtään tehnyt kipeää, Granlund sanoo.

Asiasta ensin uutisoineen Iltalehden haastattelema yleislääkäri Toni Vänni arvioi tavan olevan toimiva lähinnä pinnallisiin lävistyksiin. Jos koukku on kiinni syvällä, voi se aiheuttaa enemmän vahinkoa, lääkäri sanoo.

Vänni ohjeistaa Iltalehden jutussa arvioimaan lääkäriin lähtöä tapauskohtaisesti. Lävistyksen vakavuus riippuu syvyyden ja koukun lisäksi siitä, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa. Jos rokotusasia ei ole kunnossa, on syytä hakeutua vastaanotolle, lääkäri neuvoo.