THL: Päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan saattohoidon puutteita – "Aiheuttaa ylimääräistä rasitusta kuolevalle ja hänen läheisilleen"

Vantaan sairaalan palvelupäällikkö Johanna Sinkkosen mukaan tiimi hoitaa alkuvaiheessa hoitokotien ja kotisairaanhoidon piirissä olevia potilaita. Arkisto / Sirpa Repo

toimitus

Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, vaan päivystys ja sairaalat joutuvat usein paikkaamaan tilannetta, THL kertoo.

Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

– Asiakkaat pitäisi hoitaa paremmin. Siinä vaiheessa, kun kuolemaa ei voi välttää, iäkäs ihminen tarvitsee riittävän ja osaavan hoidon sinne missä hän asuu. Kun sairaalassa ei ole enää mitään tehtävissä, siirto aiheuttaa ylimääräistä rasitusta sekä kuolevalle itselleen että hänen läheisilleen, sanoo THL:n vieraileva tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri

Asiantuntijaryhmä arvioi kotihoidon lukuisten akuuttikäyntien johtuvan henkilöstön heikosta saattohoidon osaamisesta, vähäisestä kotisairaalan tuesta sekä sairaanhoidollisen osaamisen puutteesta.

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan yli 40 prosentilla kotihoidon henkilöstöstä oli heikko kivunhoidon ja saattohoidon osaaminen. Kotihoidon yksiköistä 72 prosenttia sai tukea kotisairaalalta, ja vain 36 prosentilla oli tukenaan saattohoitotiimi.

Pelkkä henkilöstömitoituksen nosto ei takaa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatua.

– Parempi henkilöstömitoitus ei takaa kivunhoidon, lääkehoidon ja saattohoidon osaamista. Avain parempaan elämän loppuvaiheen hoitoon on lisätä sairaanhoitajien osuutta henkilöstöstä ja kouluttaa koko henkilöstö saattohoidon perusteisiin, sanoo Finne-Soveri.

– Kotihoitoon tarvitaan lisää palliatiivisen ja saattohoidon osaamista, ja kotisairaalan tukea on syytä vahvistaa, tiivistää Finne-Soveri.

THL:n mukaan palliatiivisen ja saattohoidon laatua on vahvistettava koko maassa. Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa, jossa oireita ja kärsimystä lievitetään lääkkeiden ja henkisen tuen avulla.

THL on selvittänyt saattohoidon hoidon tilaa Suomessa osana sosiaali- ja terveysministeriön palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämishanketta.

– Ympärivuorokautisessa hoidossa asiakkaiden sairaalaan tai päivystykseen lähettämisen käytännöt vaihtelivat voimakkaasti ja erot olivat maakunnittain tarkasteltuna jopa kuusinkertaiset, THL kertoo selvityksensä pohjalta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut