Arvi Lind, 79, räplää puhelinta metrossa "niin kuin kaikki muutkin" – tästä 1980-luvun keksinnöstä hän ei silti luovu

Tanja-Elina Niemi

Vaikka uutistenlukijana ja "Suomen luotettavimpana miehenä" tunnettu Arvi Lind jäi Yleisradiosta eläkkeelle vuoden 2004 alussa, on hänellä edelleen voimassa oleva kulkukortti Ylelle. Heti eläkkeelle jäätyään hän oli Ylen palkkalistoilla kielenhuoltotehtävässä.

– Ja olen ollut mukana mediakasvatukseen liittyvässä uutisluokka -hankkeessa ja käynyt tässä ominaisuudessa muun muassa Jokelan koululla.

Suomen kielen suhteen hänestä on tullut kieliliberaali eikä hän ole huolissaan Suomen kielen asemasta. Työ suomen kielen lautakunnassa on avartanut.

– Kieli kehittyy ja muuttuu, kuten suuresti arvostamani eläkkeellä oleva suomen kielen professori Auli Hakulinen on todennut, vain kuollut kieli ei muutu. Nyt voidaan sanoa viiveellä (aiemmin viipeellä) ja alkaa tekemään (aiemmin alkaa tehdä). Tietysti välillä harmittaa jos alan ammattilaiset tekevät virheitä ja jotkut uudet ilmaukset tuntuvat oudoilta.

Lind kertoo olevansa intohimoinen radion kuuntelija. Hän seuraa myös teksti-tv:tä, joka on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1981.

– Ja tietysti nettiä, se on se nykypäivän juttu. Metrossa räplään matkapuhelinta niin kuin kaikki muutkin. Tietokirjallisuutta luen, mutta hävettävän vähän kaunokirjallisuutta, se taitaa kuulua tähän alaan, että ei jaksa lukea.

Uutiset ovat muuttuneet entistä sirpalemaisemmiksi.

– Kun aloitin työt vuonna 1965, oli kaksi lähetystä, kello 18.15 ja 21.15. Nyt uutisia on aamusta iltaan. Tulee toistoa, mistä kaikki eivät tykkää. Taustoittaminen jää myös vähemmälle, mutta edelleen on se pyhä kolminaisuus: radio on nopea, televisio on vahva, sanomalehti on perusteellinen. Ne täydentävät toisiaan.

Rupattelu siirtyy jääkiekkoon, jota Lind on seurannut koko ikänsä ja jota hän pelaa vielä ikämiehenäkin, joukkue on radio- ja tv-väen Zoom.

– Nyt on ollut harrastuksessa taukoa, kun tammikuussa tehtiin polven tekonivelleikkaus, mutta aion palata jäälle, sanoo Lind, jota lämmittää Suomen maajoukkueen tuore MM-kulta. Oma poika, Juha Lind, pelasi viidet MM-kisat ja kahdet olympialaiset.

Aiheeseen liittyvää

  1. Aira Samulin sai sota-ajan ansioistaan harvinaisen mitalin, joka oli myös Adolf Ehrnroothilla – näin suomalaisten rakastama tanssilegenda muistelee lapsuuden evakkomatkaa
    14.7.2019 18:50
  2. Fani äkkäsi Arvi Lindin,79, Itäkeskuksesta – uutislegenda sai imartelevan kommentin ulkonäöstään
    12.7.2019 20:25
  3. Elämäntyöstään palkittu Arvi Lind: "Esittelen itseni nykyisin kertomalla, että olen Ylen elävästä arkistosta"
    13.1.2017 21:52

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut