Myös asunnon tarkastamiseen pätevät tietyt pelisäännöt – näillä neuvoilla et saa vuokralaisen vihoja niskaasi

Vuokra-asunnossa käymisestä on hyvä aina sopia vuokralaisen kanssa etukäteen, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry. Näin vältytään ylimääräisiltä hankaluuksilta ja huonoilta väleiltä vuokralaisen kanssa.

Julkisuuteen nousee välillä kertomuksia vuokranantajan yllätyskäynneistä vuokralaisen kotiin.

– Asunnon omistajalla on toki oikeus päästä vuokra-asuntoon asunnon kunnon valvomiseksi ja tarkistamiseksi sekä asunnon esittelemiseksi uusille vuokralais- tai ostajakandidaateille. Käynnistä tulee kuitenkin aina sopia vuokralaisen kanssa, kertoo Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Niklas Nygren

Jos vuokralaista ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoiteta, voi tulevasta käynnistä tiedottaa muulla tavoin.

– Hyvän vuokratavan mukaan näissä tilanteissa vuokranantaja voi lähettää vuokralaiselle käynti-ilmoituksen. Siitä pitäisi selvitä tarkka käyntiajankohta ja kesto, käynnin syy sekä yhteystiedot, joihin vuokralaisen tulee ottaa yhteyttä, mikäli kyseinen ajankohta ei hänelle sovi, Nygren kertoo.

– Jos vuokralainen ei vastaa ilmoitukseen, katsotaan hänen Hyvän vuokratavan mukaan hyväksyneen huoneistossa käynnin, Nygren sanoo.

Etujärjestö muistuttaa, että vuokra-asunto toimii vuokrasuhteen aikana vuokralaisen kotina. Jos vuokranantaja vierailee huoneistossa luvatta, voi vuokralainen tehdä rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta.

– Toisaalta, jos vuokralainen ilman perusteita kieltää vuokranantajalta pääsyn asuntoon, vuokranantajalla on oikeus pyytää poliisilta virka-apua asuntoon pääsemiseksi.

Vuokranantaja voi edesauttaa suhteiden yllä pysymistä esimerkiksi tarjoutumalla tarkistamaan asunnon kunnon vuosittain. Samalla voi tiedustella, onko asunnossa jotain, mikä vuokralaisen mielestä kaipaisi päivitystä.

– Asunnossa käydessään vuokranantajalla on hyvä tilaisuus kuulla asukkaan toiveita siitä, miten kodista saisi entistäkin mukavamman, Nygren kannustaa.

Suomen vuokranantajien vinkit asunnon tarkastamiseen

Huoneistossa käymisestä tulee aina sopia etukäteen. Vuokranantajan ja vuokralaisen on huomioitava toistensa toiveet sovittaessa käyntiajankohtaa, mutta kohtuuttomasti vuokralainen ei saa vaikeuttaa vuokranantajan pääsyä asuntoon silloin, kun tällä siihen on oikeus.

Jos vuokralaista ei tavoiteta, käynti-ilmoituksen voi lähettää esimerkiksi sähköpostilla tai tekstiviestillä. Se tulee lähettää vähintään noin viikkoa ennen käyntiä, jotta vuokralaisella on riittävä aika reagoida siihen.

Jos vuokralainen ei ole paikalla käynnin aikana, olisi asuntoon hyvä jättää ilmoitus käynnistä väärinkäsitysten välttämiseksi. Vuokranantajan tulee tarpeen vaatiessa kyetä osoittamaan lähettäneensä käynti-ilmoituksen.

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut