Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miltä kuulostaisi koiranomistajille pakollinen koira-ajokortti? – Näin Ylen lukijat ehkäisisivät koirahyökkäyksiä

Viime syksynä koirahyökkäykset nousivat jälleen keskusteluun, etenkin sen jälkeen, kun Yle uutisoi vihtiläisnaisesta, joka joutui naapurinsa koiran raatelemaksi aivan kotipihansa liepeillä. Myös viikko sitten koira puri Hämeenlinnassa 10-vuotiasta lasta niin, että tämä tarvitsi sairaalahoitoa.

Yle kysyi lukijoiltaan, miten koirahyökkäyksiä voitaisiin parhaiten ehkäistä. Taloustutkimuksella teetettyyn kyselyyn vastasi noin tuhat ihmistä. Lähes yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että koirahyökkäyksiin on puututtava jollain tapaa. Noin yksi kymmenestä eli yksitoista prosenttia taas katsoi, ettei uusia keinoja tarvita. Sillä ei ollut juurikaan vaikutusta, oliko vastaajalla itsellään koiraa.

Suuri osa vastaajista kannatti kyselyssä täysin uusia keinoja. Koiranomistajilta vaadittavaa koira-ajokorttia harkitsisi lähes joka toinen. Sen saanti edellyttäisi esimerkiksi koiranpitokokeen tai -kurssin suorittamista. Aiemmin kortin puolesta on puhunut ainakin Helsingin eläinsuojeluyhdistys.

Toiseksi suosituimmaksi keinoksi Ylen kyselyssä nousi kuonokopan käyttö. Useampi kuin joka kolmas vaatisi sitä tietyiltä roduilta julkisilla paikoilla.

Tiettyjä koirarotuja olisi valmis kieltämään 23 prosenttia vastanneista. Kyselyssä oli mahdollista valita useampia vaihtoehtoja.

Valmiiden vastausvaihtoehtojen ulkopuolelta ehdotettiin esimerkiksi koirien nykyistä parempaa koulutusta ja koirien pitämistä kiinni tai hihnassa.

Ylen mukaan koirahyökkäyksien tilanteesta on hankala saada kokonaiskuvaa, sillä poliisin tilastopalvelusta kerrotaan, ettei viimevuotisessa uutisoinnissa käytettyjä tilastotietoja enää toimiteta. Täsmällisimmän luvun Yle sai Helsingin poliisilta. Rikoskomisario Anne Hietalan mukaan sille ilmoitettiin viime vuonna kuutisenkymmentä koirahyökkäystä. Tänä vuonna tapauksia on kertynyt puolen vuoden aikana saman verran.