Suomenlinnasta 1854 lähtenyt siipiratasalus Diana upposi vauhdilla vain 2 tuntia matkattuaan – tällainen tarina sukeltajia kutkuttavalla ja harvinaisen hyvin säilyneellä hylyllä on

Sipoon aluvesiltä on löytynyt erittäin hyvin säilynyt siipiratashinaaja, jonka on lähes vanhin laatuaan koko maailmassa.

Vuonna 1854 uponnut siipiratashinaaja Diana löytyi viime elokuussa veneilijä Jussi Rekolan luotauksissa.

Rekola oli vertaillut vanhoja merikarttoja nykyisiin ja löysi Sipoonselältä matalikon, jota ei ollut merkitty vanhaan karttaan, kertoo STT

Sen jälkeen Urheilusukeltajien yhdistys sekä kokenut sukelluskouluttaja Sami Paakkarinen työryhmineen ryhtyivät selvittämään omatoimisesti hylyn taustoja ja kuvaamaan sitä vapaa-ajallaan.

Museovirasto haluaa avata siipiratashinaaja Dianalle hylkypuiston eli paikan, jossa harrastajat voivat käydä sukeltamassa.

Ennen puiston avaamista Dianan dokumentointi jatkuu uudenlaisena yhteisöllisenä hankkeena, jossa osallistetaan kaikkia hylyssä sukeltavia jakamaan havaintonsa yhteisen Facebook-sivuston kautta.

Siipiratashinaaja Diana -sivusto avattiin viime viikon perjantaina.

Hylky on paitsi erittäin hyvin säilynyt, sieltä on myös löytynyt mielenkiintoista esineistöä, kuten ylellisiä astioita 1800-alusta.

Yksi posliinikuppi on nostettu ylös tarkempia tutkimuksia varten.

Erikoista on myös se, että venäläisessä hinaajassa on tällaista esineistöä.

– Se on skottilaisen aatelisen yksityislaivaston alus. Hän on tietysti rahakas mies ollut, niin hänellä on ollut varaa laittaa vähän hienompaa astiastoa sinne, Paakkarinen kertoo.

Paakkarisen mainitsema aatelinen oli Charles Berd, joka oli muuttanut Pietariin 1700-luvun lopulla.

Venäjän sotalaivasto lainasi aluksen sotakäyttöön.

Vuoden 1854 lokakuussa Suomenlinnasta lähti Ruotsinsalmeen kaksi siipiratashinaajaa.

Alusten tehtävänä oli hinata siellä olevat tykkiveneet talveksi Helsinkiin.

Vain kahden tunnin matkan jälkeen toinen aluksista, siipiratashinaaja Diana osui kiviin Grårskärin länsipuolella. Alus upposi 10 minuuttia myöhemmin.

Yli 160 vuotta myöhemmin Sipoon vesiltä löytyi lähes täydellisesti säilynyt hylky. Viime vuoden kesästä lähtien löytöpaikalla on tehty tarkistussukelluksia ja nyt on selvinnyt, että kyseessä on samainen erittäin harvinaislaatuinen siipiratashinaaja.

Suomenlahden pohjassa makaava Diana on tiettävästi maailman vanhin säilynyt venäläinen höyrylaiva.

– Suomen aluevesillä on useampi saman aikakauden hylky ja on myös höyrylaivoja ja siipiratasaluksia. Niistä on kuitenkin tosi vaikea nähdä, että ne edes ovat siipiratasaluksia, koska ne ovat niin huonossa kunnossa. Tämä on niin hyvin säilynyt kuin se vain voi olla 160 vuotta pohjalla olleena, pitkän linjan sukeltaja Sami Paakkarinen kertoo STT:lle.

Museoviraston tavoite on yhteistyöllä kasvattaa sukellusturismia hylyissä. Viraston mukaan tutkimus- ja suojelutyö voidaan saada kestävälle pohjalle vain tekemällä yhteistyötä eri asiantuntijaryhmien ja alan harrastajien kanssa.

– Näin yhä useampi saa tietää Itämeren uskomattoman hienosta vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä, Museovirasto lupaa.

Sukelluskohteet

Kronprins Gustav Adolf, Helsinki

Porkkala, Kirkkonummi

Keulakuva, Hanko

Kaapelihylky, Hauensuoli, Hanko

Garpenin hylky, Kemiö

Hylkypuisto on merkitty paikka, jossa on kiinnostava hylky.

Hylkypuistoihin on yleensä lisätty sukeltamista helpottavia opasköysiä tai -tauluja sekä kiinnittymispoiju. Puistoissa saa sukeltaa ja kuvata vapaasti, mutta omalla vastuulla.

Varsinaisiin tutkimuksiin vaaditaan Museoviraston lupa.

Hylkypuistoja ylläpitävät Museovirasto sekä eri yhteistyökumppanit.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut