Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varusmiesliitto vaatii tasa-arvoista asevelvollisuutta – haluaa valintakriteereiksi soveltuvuuden ja motivaation

Varusmiesliitto ajaa kaikille tasa-arvoista asevelvollisuutta. Tällä hetkellä asepalvelukseen ovat velvollisia suorittamaan ainoastaan miehet. Varusmiesliiton tiedotteen mukaan vain noin kolmasosa ikäluokasta osallistuu maan puolustamiseen asepalveluksesta vapautetut mukaan laskien. Liiton mukaan tämä on äärimmäisen ongelmallista erityisesti sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta. Nuorten maanpuolustustahto on notkahtanut viimeisimmissä kyselyissä ja liitto pitää yhtenä syynä sitä, että nykyisen kaltainen epätasa-arvoinen asevelvollisuus nähdään epäoikeudenmukaisena.

– Lasku nuorten maanpuolustustahdossa osoittaa, että nykyjärjestelmä koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Maanpuolustusjärjestelmämme ja sen uskottavuus nojaa pitkälti siihen, että maassamme on korkea maanpuolustustahto. Tällainen kehitys vaarantaa maanpuolustuksemme uskottavuuden. Meidän on lähdettävä uudistamaan asevelvollisuutta niin, että myös tulevaisuudessa maanpuolustustahto pysyy nykyisellä tasollaan ja yhteiskunnan tuki järjestelmälle säilyy. Tasa-arvoinen asevelvollisuus on ehdottomasti tärkein askel siihen suuntaa, linjaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula

Varusmiesliiton mukaan tasa-arvo-ongelman lisäksi nykyinen asevelvollisuusmalli sisältää useita muitakin ongelmia. Nykyisellä mallilla asepalvelukseen valitaan ainoastaan sukupuolen mukaan, eikä valinnassa oteta ollenkaan huomioon henkilön henkisiä ja fyysisiä soveltuvuuksia tai omaa motivaatiota suorittaa palvelusta.Tämän takia Puolustusvoimat eivät saa koulutukseen sinne parhaiten sopivia, liitosta todetaan.

Liitto esittää, että Suomen asevelvollisuusjärjestelmää uudistetaan niin, että se kohtelee koko kumpaakin sukupuolta tasa-arvoisesti. Tällöin palvelukseen otettaisiin sama määrä varusmiehiä kuin nyt, mutta heidät valittaisiin koko ikäluokkaa koskevista kutsunnoista oman halukkuuden sekä henkisten ja fyysisten soveltuvuuksien perusteella nykyisen sukupuoleen perustuvan valintakriteerin sijaan. Puolustusvoimilla olisi yhä oikeus määrätä palvelukseen, mikäli muuten ei saataisi tarpeeksi asevelvollisuutta suorittavia.Tämä takaisi sen, että Puolustusvoimat saisivat koulutettavaksi asepalvelukseen henkisesti sekä fyysisesti parhaiten siihen soveltuvat

– Suomen maanpuolustus on ehdottomasti pidettävä yhtä hyvällä tasolla myös tulevaisuudessa kuin se on nyt. Sen takaa varusmiehille annettava laadukas koulutus, korkeatasoinen ja laaja reservi sekä korkea maanpuolustustahto suomalaisten keskuudessa. Uudistamalla asevelvollisuus tasa-arvoiseksi varmistamme sen, että näin on myös tulevaisuudessa, päättää puheenjohtaja Pajula.