IS: Näin lyhyen aikaa kestää sähköpotkulauta – alan pioneerin laite päätyi jätteeksi alle kuukaudessa

Sähköpotkulaudat ilmestyivät Helsingin kaduille keväällä. Jussi Vehkasalo

toimitus

Vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttöikä on noussut keskusteluun maailmalla, sillä pahimmillaan laitteista on saattanut tulla ongelmajätettä jo parissa kuukaudessa. Ilta-Sanomat selvitti, millaista käyttöikää Suomessa toimivat potkulautayritykset laitteille lupaavat.

Yhdysvaltalaiset laitevalmistajat ovat kertoneet, että useimmiten laitteen käyttöaika on muutamista viikoista kuukausiin ennen päätymistä ongelmajätteeksi tai kierrätettäväksi. Quartz-verkkojulkaisun mukaan alan pioneereihin kuuluvan Bird-yhtiön lautojen keskimääräinen käyttöaika jäi Kentuckyn Louisvillessä keskimäärin vain 28,8 päivään, Ilta-Sanomat kertoo.

Helsingissä toimiva ruotsalainen VOI lupaa laitteelle käyttöikää 12–18 kuukautta. Osia voidaan uudelleenkäyttää ja materiaaleja kierrättää Tukholmassa.

– Aluksi aluksi käytettiin kevyempirakenteisia potkulautoja, joita ei oltu suunniteltu nykyisenlaiseen katukäyttöön. Tästä syystä niiden käyttöikä jäi muutamaan kuukauteen, viestintäpäällikkö Kristina Nilsson kertoo Ilta-Sanomille.

Helsingissä toimiva saksalainen Tier lupaa käyttöikää nykyisille laitteilleen 6–7 kuukautta.

– Uusien potkulautojemme käyttöikä tulee olemaan 12 kuukautta. Sen jälkeen voimme käyttää uudelleen osia siitä ja kierrättää akun, yhtiön edustaja Nils Langhans sanoo Ilta-Sanomille.

Kotimainen Hoop pyrkii erottautumaan muista ekologisuudellaan. Laitteet on suunniteltu korjattavuutta ja kierrätettävyyttä ajatellen.Nykyisten laitteiden elinkaari on arviolta 10–12 kuukautta.

– Tällä hetkellä meillä ei vielä ole yhtään lautaa, joka olisi tullut kulumisen takia elinkaarensa päähän, joten tarkemman tiedon tiedämme vasta tulevaisuudessa, toimitusjohtaja Jerry Jalava vastaa Ilta-Sanomille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 12. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.