IS: Näin lyhyen aikaa kestää sähköpotkulauta – alan pioneerin laite päätyi jätteeksi alle kuukaudessa

Sähköpotkulaudat ilmestyivät Helsingin kaduille keväällä. Jussi Vehkasalo

toimitus

Vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttöikä on noussut keskusteluun maailmalla, sillä pahimmillaan laitteista on saattanut tulla ongelmajätettä jo parissa kuukaudessa. Ilta-Sanomat selvitti, millaista käyttöikää Suomessa toimivat potkulautayritykset laitteille lupaavat.

Yhdysvaltalaiset laitevalmistajat ovat kertoneet, että useimmiten laitteen käyttöaika on muutamista viikoista kuukausiin ennen päätymistä ongelmajätteeksi tai kierrätettäväksi. Quartz-verkkojulkaisun mukaan alan pioneereihin kuuluvan Bird-yhtiön lautojen keskimääräinen käyttöaika jäi Kentuckyn Louisvillessä keskimäärin vain 28,8 päivään, Ilta-Sanomat kertoo.

Helsingissä toimiva ruotsalainen VOI lupaa laitteelle käyttöikää 12–18 kuukautta. Osia voidaan uudelleenkäyttää ja materiaaleja kierrättää Tukholmassa.

– Aluksi aluksi käytettiin kevyempirakenteisia potkulautoja, joita ei oltu suunniteltu nykyisenlaiseen katukäyttöön. Tästä syystä niiden käyttöikä jäi muutamaan kuukauteen, viestintäpäällikkö Kristina Nilsson kertoo Ilta-Sanomille.

Helsingissä toimiva saksalainen Tier lupaa käyttöikää nykyisille laitteilleen 6–7 kuukautta.

– Uusien potkulautojemme käyttöikä tulee olemaan 12 kuukautta. Sen jälkeen voimme käyttää uudelleen osia siitä ja kierrättää akun, yhtiön edustaja Nils Langhans sanoo Ilta-Sanomille.

Kotimainen Hoop pyrkii erottautumaan muista ekologisuudellaan. Laitteet on suunniteltu korjattavuutta ja kierrätettävyyttä ajatellen.Nykyisten laitteiden elinkaari on arviolta 10–12 kuukautta.

– Tällä hetkellä meillä ei vielä ole yhtään lautaa, joka olisi tullut kulumisen takia elinkaarensa päähän, joten tarkemman tiedon tiedämme vasta tulevaisuudessa, toimitusjohtaja Jerry Jalava vastaa Ilta-Sanomille.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tutkimus: Sähköpotkulaudoista tuli uusi päänvaiva suomalaisille – "Aiheuttaa ongelmia erityisesti näkövammaisille"
    27.6.2019 8:37

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut