Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkeäsalpaavia näkymiä ja risteilylaivan huvituksia – Lukijamatkalaiset vaikuttuivat Norjan vuonoista

Etelä-Suomen Median lukijamatkalaisten kesä käynnistyi upeasti kesäkuun alussa astuessamme risteilylaivaan Kööpenhaminan satamassa, jossa suuri Costa Favolosa -alus oli odottamassa meitä.

Nauttiessamme illallista laiva lähti merelle ja suuntasi kohti Norjan upeimpia vuonoja ja rentoja kaupunkivierailuja Ålesundissa, Stavangerissa, Göteborgissa ja Warnemünde/Rostockissa.

Ensimmäinen matkapäivä kului merellä ja nautimme laivan huvituksista ja hyvästä ruoasta. Oli aikaa istua parvekkeella haistelemassa merituulta ja tutustua muihin matkalaisiin.

Meripäivän jälkeen, seuraavan aamun varhaisina tunteina laiva lipui Norjan viidenneksi pisintä vuonoa, Storfjordenia. Laivan kannelle kerääntyi innostunut joukko matkalaisia ihastelemaan vuonomaisemaa ja aamun kirkkautta.

Risteilylaiva on rento tapa matkustaa ja ihailla lähietäisyydeltä uskomattomia maisemia, pystysuoria kallioita, vesiputouksia sekä pieniä idyllisiä kyliä ja maatiloja.

Geiranger on valittu National Geographicin Traveler-lehdessä maailman kauneimmaksi maailmanperintöluettelon kohteeksi. Geiranger-vuonossa ihastelimme muun muassa Norjan korkeinta vesiputousta, Seitsemän sisaren vesiputousta. Se koostuu seitsemästä erillisestä purosta ja korkeimmillaan vapaata pudotusta on 250 metriä.

Geirangerin kylästä matkasimme bussilla ylös vuorelle, Flydalsjuvetin näköalapaikalle, josta avautuu henkeäsalpaava näköala Geirangerfjordeniin. Alueella on useita erilaisia näköalatasanteita, joilla pääsee kuvaamaan huimaavia otoksia, joissa kuvattava rimpuilee satoja metrejä korkean kuilun partaalla.

Ålesundin kauniissa jugend-kaupungissa vedimme hieman henkeä ennen kuin jatkoimme matkaa Stavangeriin, jonne laiva saapui seuraavana aamuna. Kaupungin sijasta suuntasimme katamaraani-aluksella ihmettelemään Lysefjord -vuonon nähtävyyksiä.

Alueella on asuttu jo pronssikaudella, 1500 eaa. Lysefjordin komeimpia nähtävyyksiä ovat majesteellinen Preikestolen, joka on hurja näköalatasanne 604 metrin korkeudessa vuonon yläpuolella sekä komea Hengjane-vesiputous, jonka vedestä tislattiin aikoinaan pontikkaa, kun poliisin valvova silmä vältti.

Vuono-ihmeiden jälkeen oli vuorossa kolme kaupunkivierailua. Vietimme viimeiset matkapäivät hauskoilla retkillä Göteborgissa, Rostockissa ja Kööpenhaminassa shoppaillen ja paikallisia herkkuja maistellen.

Lisätietoa: www.loistoristeilyt.fi

Teksti ja kuvat Kari Martiala ja Helena Lylyharju