Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jasper Pääkkönen teki "hyvähintaisen työkeikan" ja nyt yksi Suomen koskista saadaan kunnostettua – "Jokia tuhotaan järjettömästi"

Vihtijoen Levoinkoskella kävi maanantaina kuhina: Koskeen lisättiin soraa, josta muotoillaan kaloille kutupaikkoja. Kalanpoikasille tehdään suoja-alueita ja ravuille koloja. Lisäksi muun muassa kosken sortuvia penkkoja tuetaan, jotta kalojen mätiä tukahduttavia kiintoaineksia ei pääsisi jokeen. Koskea kunnostetaan Jasper Pääkkösen lahjoittamalla 8 000 eurolla.

– Sopiva kunnostuskohde löytyi Virhon (Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry) kautta. Vihdissä lupaprosessit ovat riittävän pitkällä ja maanomistajat suhtautuvat kunnostamiseen myötämielisesti, Pääkkönen selvitti kohteen valintaan vaikuttaneita tekijöitä.

– Halusin myös, että varoilla saadaan tehtyä konkreettisia toimenpiteitä selkeästi yksittäisen kohteen hyväksi, jossa myös tuloksia on helppo seurata.

Pääkkönen kertoo keränneensä varoja tekemällä "hyvähintaisen työkeikan", jonka tuoton hän lahjoitti kokonaan Levoinkosken kunnostamiseen.

– Ihmiset varmasti osaavat yhdistää mistä on kysymys, Pääkkönen sanoo, mutta ei haastattelupäivänä halunnut paljastaa asiasta enempää.

Tällä hetkellä Pääkköstä työllistää amerikkalainen dokumenttiprojekti, joka käsittelee kalakantoja Suomen viitekehyksestä käsin.

– Suomessa jokia tuhotaan järjettömästi. Vesiensuojelu on täällä muihin Pohjoismaihin verrattuna erittäin surkealla tolalla. Suomesta lähdetään jopa Saksaan kalastamaan haukea.

Todellinen Pääkkösen intohimo on taimenen kalastus.

– Kainuun koski on tähän tarkoitukseen loistava paikka.

Hän myös iloitsee siitä, että niin kutsuttuja roskakaloja on alettu hyödyntämään Suomessa.

– Hoitokalastuksessa pyydettyjä suomalaisia särkikaloja kuten särkeä ja lahnaa käytetään ruoanvalmistuksessa ja kauppojen hyllyiltä löytyy esimerkiksi lahnapihvejä. Vesistöt ovat täynnä roskakaloja, tämä kehitys on mielettömän hienoa.

Vihdissä Pääkkönen on tukenut vesiensuojeluhankkeita aiemminkin.

– Läheiset ystäväni avioituivat taannoin ja kalastuksesta kiinnostunut hääpari pyysi lahjojen sijaan varoja Virholle, uskon, että sieltä saatiin myös sievoinen summa.

Levoinkosken vesialue on yksityisomistuksessa; sen omistavat Anne Taivassalo, Kari Tuukkanen, Markus Penttinen ja Raimo Pussinen.

– Koskessa on enää täplärapua jäljellä, kaikki muut ravut menehtyivät parikymmentä vuotta sitten vedessä muhineen rapuruton seurauksena, Taivassalo selvitti.

Virhon hallituksen jäsen Helsingissä asuva Jouni Simola iloitsi Pääkkösen lahjoituksesta.

– Käytännössä koko koski saadaan kunnostettua tuolla summalla. Tämä on aivan todella hienoa!

Levoinkosken kunnostamisesta vastaa Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry ja ELY-keskuksen edellyttämän simpukkaselvityksen koskesta kunnostushankkeelle lahjoitti Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry EU-freshabit-varoistaan.