HS: Antti Rinne oli kuolla Espanjassa – espanjalaislääkärit tekivät puutteellisen diagnoosin

Antti Rinne Johanna Erjonsalo

Mikko Välimaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kävi lähellä kuolemaa sairastuttuaan viime joulukuussa Espanjassa keuhkokuumeeseen ja sepelvaltiotautiin.

Helsingin Sanomien mukaan Rinne vaivutettiin Espanjassa lääketieteelliseen nukutukseen, koska hänen elimistönsä kävi ylikierroksilla. Hän oli yli kaksi viikkoa nukutettuna muutamia herätyshetkiä lukuun ottamatta. Lopulta Rinne lennätettiin nukutettuna Suomeen.

Rinne kertoo HS:lle, että hänellä oli vakavia hapensaantiongelmia.

– Meinasin pökrätä, kun kävin sairaalassa ilman happiviiksiä suihkussa. Mentiin ottamaan sydänfilmi. Ne tekivät tulkinnan, että on sydäntulehdus, ja veivät teholle, Rinne kertoo HS:lle.

Päästyään Suomeen Rinne kuuli suomalaiselta ylilääkäriltä, että hänen onnekseen koitui nukutus.

Espanjassa lääkärit olivat alkaneet kolmasti herättää Rinnettä, mutta herätystä ei viety loppuun.

Mikäli näin olisi tehty, Rinne olisi suomalaislääkärin mukaan kuollut. Espanjalaiset eivät olleet tunnistaneet, että Rinteellä oli myös sepelvaltimotauti.

– On tyypillistä sepelvaltimotaudille, että yksi suoni saa kuvailee sanoo HS:lle.

Suomessa Rinteelle tehtiinkin pallolaajennus sepelvaltimoon 12. tammikuuta.

Kun Rinne herätettiin, hän oli lähes täysin liikuntakyvytön. Kova lääkitys ja liikkumattomuus johtivat lihassurkastumiseen ja hermoratojen heikkenemiseen.

Rinteen sairastuminen tuli kesken eduskuntavaalikampanjan ja laittoi SDP:n kovaan paikkaan.

Pääministerikandidaatin tilanteen vakavuus salattiin visusti äänestäjiltä.

Rinteen viestintävastaava Dimitri Quintus sanoi Iltalehdelle 3. tammikuuta, että sairastumisessa on kyse suomalaiselle tyypillisestä tapauksesta, jossa työntekijä sairastaa lomallaan.

SDP:n virallinen tiedotus vaikeni sairauden vakavuudesta kokonaan.

– SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on joutunut keuhkokuumeen vuoksi sairaalahoitoon lomamatkallaan Espanjassa. Puheenjohtaja Rinteen vointi on paranemaan päin, ja sairaslomasta tiedotetaan, kun sen pituudesta on tarkempi arvio, puolue kertoi STT:n välittämässä tiedotteessa 3. tammikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.