Ministeriön ennennäkemätön päätös: PS Nuorten maksettava takaisin 57 500 euroa – tuet perutaan

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja on Asseri Kinnunen. Vastuun kohutwiitistä on ottanut järjestön varapuheenjohtaja Toni Jalonen. Päivi Tuovinen

toimitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt peruuttaa Perussuomalaiset Nuoret ry:n vuodelle 2019 saaman avustuksen. Avustus on suurudeltaan 115 000 euroa, ja siitä on maksettu jo 57 500 euroa. Jo maksettu osuus peritään järjestöltä takaisin.

Avustuksen peruuttamisen syynä on se, että ministeriö katsoo järjestön rikkovan toiminnassaan nuorisolain tavoitteita.

Ministeriön mukaan avustuksen peruuttaminen liittyy PS-Nuorten virallisella Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan tummaihoisesta perheestä, jonka saatteena oli kehotus äänestää EU-vaaleissa perussuomalaisia, "jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä".

– Keskustelimme järjestön edustajan kanssa ylilyönneistä jo maaliskuussa. Ilmaisimme ministeriön huolen kirjoitusten johdosta ja selvensimme järjestölle nuorisolain sisältöä, erityisesti lain tavoitetta ja sen yhteyttä avustamiseen. Emme kuitenkaan vielä tuolloin ryhtyneet muihin toimenpiteisiin, kuten avustuksen peruuttamiseen, sillä halusimme antaa järjestölle aikaa ja mahdollisuuden korjata tilanteensa omatoimisesti, nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtajan Henni Axelin sanoo.

Ministeriön tietojen mukaan kysymyksessä on ensimmäinen kerta historiassa, kun nuorisoalan järjestön avustus joudutaan perimään takaisin siksi, että sen toiminta on ristiriidassa nuorisolain tavoitteiden kanssa.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo opetus- ja kulttuuriministeriölle antamassaan lausunnossa, että järjestön toiminnan voidaan tulkita rikkoneen etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kieltoa tai vähintään loukanneen tummaihoisten suomalaisten ja Suomessa asuvien ihmisarvoa.

Ennen asian ratkaisemista opetus- ja kulttuuriministeriö antoi Perussuomalaiset Nuoret ry:lle mahdollisuuden esittää vastineensa asiassa. Järjestö vastasi, että sen toiminnassa edistetään nuorisolain tavoitteita.

Nuorisolain tavoitteena on muun ohella edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista. Tavoitteen toteuttamisen lähtökohtina ovat lain mukaan muun muassa yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys, ministeriö kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.