"Saan sanoa sanani niin kuin haluan" – Leena Sainio kirjoittaa runoja ikääntyvän naisen elämästä

Leena Sainio runoilee ronskisti ikääntyvän naisen näkökulmasta, huumoria unohtamatta.

Anneli Tuominen-Halomo

Vuosikymmeniä Espoon musiikkiopistossa laulupedagogina työskennellyt Leena Sainio on laajentanut taiteellista työskentelyään runouteen. Hänen esikoisrunokokoelmansa Särmää serenadissa ilmestyi toukokuussa. Se on hiljattain perustetun feministisen asennekustantamo Pesä Kustantamon julkaisema. Runokirjan myötä Sainio hyväksyttiin myös Espoon kirjailijoiden jäseneksi.

Leena Sainio on peruskoulutukseltaan musiikinopettaja, mutta sanataide on aina kiinnostanut häntä. Sainio opiskeli laulujen kirjoittamista Heikki Salon kursseilla. Vähitellen hän siirtyi toisten kirjoittamien sanoitusten esittämisestä omien sanoitusten esittämiseen.

– Sanoituksista tuli niin roiseja ja kantaaottavia, että katsoin parhaaksi esittää niitä itse. Sitä varten loin alter egoni, Laina Sieniön hahmon.

Laulujen sanat eivät kuitenkaan riittäneet, vaan Sainio halusi laajentaa ilmaisuaan runouteen, koska se antaa enemmän ilmaisullisia vapauksia.

– Olen ihastunut runon keinoihin, koska pienessä tilassa voi sanoa paljon. Musiikilliset taidot auttavat runon rytmityksessä, Sainio perustelee.

Särmää serenadissa -kirjan runot kertovat elävästä elämästä. Ikääntyvä nainen suhtautuu asioihin huumorilla ja puhuu anteeksipyytelemättä. Maailma avautuu lukijalle värikkäänä ja kipeänäkin. Sainio kirjoittaa matematiikasta köyhille, karvanopista ja siitä, miten paljon samaa on untuvikkojen ja seniilien elämässä. He tarvitsevat avukseen poliisin, palokunnan ja Jumalan.

– Tämän ikäisellä on paljon asiaa. Minun ei tarvitse kaihtaa enää mitään, saan sanoa sanani niin kuin haluan.

– Naisen pitää ottaa oma tilansa. Runoni ovat ihmisen puolella, ne ovat humaaneja runoja.

Leena Sainio on esittänyt runojaan lavarunoustapahtumissa ja sieltä Pesä-kustantamon perustajat Nelli Ruotsalainen ja Jonna Nummela hänet löysivät.

– Lavarunoustapahtumissa ihmiset kuuntelevat runojen sanomaa tosi tarkkaan ja kaikkien sana on yhtä tärkeä. Ei tarvitse ryhtyä poliitikoksi ottaakseen kantaa asioihin ja saadakseen äänensä kuuluviin. Kantaa voi ottaa runojen kautta, Sainio painottaa.

Särmää serenadissa -kirjassa on kuvituksena Leena Sainion omia maalauksia. Kirja on myynnissä Helsingissä Rosebudissa ja Nide-kirjakaupassa.

Särmää serenadissa on Pesä Kustannuksen toinen julkaisu. Ensimmäinen oli vuonna 2018 ilmestynyt Nelli Ruotsalaisen esikoiskokoelma Täällä en pyydä enää anteeksi. Se on Ruotsalaisen esikoisteos.

Tässä teoksessa runoilija kertoo tyttönä kasvamisesta Espoossa, oman identiteetin pohtimisesta, sukupuolentutkimuksen opinnoista Yhdysvalloissa, ylisukupolvisista traumoista, häpeästä ja huolehtimisesta.

Täällä en pyydä enää anteeksi -teos on vuoden 2019 Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana.

Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Palkinto jaetaan Kajaanin Runoviikon avajaisissa 3. heinäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 7. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 8. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 9. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 12. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 13. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 14. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 15. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.