Tuikku on Johanna Lestelän luoma lastenkirjan sankari, jossa on piirteitä kirjailijasta itsestään

Tuikun tärkeä tehtävä -kirja opettaa tärkeitä asioita Tuikun ikäisille lapsille. Otava/Johanna Lestelä

Anneli Tuominen-Halomo

Pikkusiskon ja hänen ystäviensä ennakkoluuloton tapa tarttua uusiin asioihin sai myös Johanna Lestelän toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa.

Kirstin koulussa luokanopettajana alkuopetuksessa työskentelevä Johanna Lesteläon piirtänyt aina ja hän on haaveillut siitä, että voisi hyödyntää piirustustaitoaan jossain projektissa. Takaraivossa pyöri ajatus kuvittamisen opiskelusta.

Haave toteutui, kun toukokuun lopussa ilmestyi Johanna Lestelän piirtämä ja kirjoittama lastenkirja Tuikun tärkeä tehtävä (Otava).

– Aloin miettiä, minkälaisia lastenkirjoja meillä tehdään ja millaisia hahmoja niissä on. Mietin, onko sellaisia lastenkirjoja, joiden hahmoihin voin itse samaistua.

– 1980-luvulla sellaisia ei ollut ja tarjonta on monipuolistunut tosi paljon. Monikulttuurisuus on alkanut näkyä sivuhenkilöissä, Johanna Lestelä analysoi.

Kun Johanna Lestelä itse oli lapsi ja nuori, hän joutui pohtimaan identiteettikysymyksiä aivan yksin. – Minulla ei edes ollut sanoja, joilla olisin voinut käsitellä asioita, hän sanoo.

Johanna Lestelä on kasvanut Suomessa äidin kanssa ja hänen äidinkielensä ja ainoa kielensä on suomi. Hänen isänsä on nigerialainen.

– Tuikussa on paljon minua itseäni. Olen piirtänyt ja kirjoittanut asioista, joita olen itse kuullut ja nähnyt, Johanna Lestelä sanoo.

Tuikku elää äitinsä kanssa tavallista arkea. Hänen isänsä, Baba, asuu Nigeriassa, Afrikassa.

Päivisin Tuikku on päiväkodissa ja siellä hän leikkii usein parhaan ystävänsä Oivan kanssa.

Sitten tapahtuu jotain kurjaa. Tuikulla on huoli, joka kääntää suupielet alaspäin, se kipristää mahassa eikä edes lempiruoka makaroni maistu. Tarina opettaa, kuinka tärkeää on osata pyytää anteeksi.

Tuikun tärkeä tehtävä on lasten arjesta kertova kirja, jonka kuvitus täydentää tarinaa taitavasti. Sen kautta näkyy ihan tavallinen olohuone, keittiö ja elämän moninaisuus.

Kirstin koulussa Johanna Lestelä opettaa monikulttuurista luokkaa. Lasten juuret ovat eri puolilla maailmaa, ja pieni osa luokan oppilaista puhuu äidinkielenään ainoastaan suomea.

– Monikulttuurisuus on Kirstin koulussa ollut normaali asia jo pitkään. Opetus vaatii hyvää suunnittelua, ja lasten erilaiset taustat pitää ottaa kaikessa huomioon, Lestelä painottaa.

– Monikulttuurisuus vaatii paljon työtä ja resursseja, mutta se on myös mieletön rikkaus. Meidän koulussa on tapana joka vuosi nostaa pari kolme kieltä esiin ja me muun muassa opettelemme tervehdyksiä näillä kielellä. Oppilaat itse ovat oman äidinkielensä asiantuntijoita. Se kasvattaa lasten itseluottamusta.

Johanna Lestelän oma tausta on lisännyt hänen kiinnostustaan lasten taustoja kohtaan.

– Siitä on syntynyt mielettömän hyviä keskusteluja, kun lapset ovat kysyneet, mistä minä olen kotoisin. Olen kertonut, että olen suomalainen. On tärkeää että lapsilla on oma vahva identiteetti, mutta sen rinnalla he ovat myös suomalaisia, ja sitä kaikki eivät ole tulleet ajatelleeksi.

Opettajana Johanna Lestelä yrittää saada oppilaat rakastamaan kirjoja ja kirjallisuutta.

– Lukeminen on tärkeää suomen kielen kehittymisen kannalta. Lapsille on yllätys, että kirjoitettu kieli on erilaista kuin puhuttu kieli. Puhekielessä sanotaan esimerkiksi "mä", mutta sanan oikea muoto onkin minä. Kannustan vanhempia lukemaan lapsille ääneen, myös omalla äidinkielellään.

Tuikun tarina syntyi 1,5 vuotta sitten hiihtoloman aikaan. Kun kustantaja oli hyväksynyt idean, Johanna Lestelä hioi Tuikun tarinan valmiiksi kesälomalla.

– Kesä menee nytkin kesätöissä. Aion piirtää ja kirjoittaa Tuikun tarinalle jatkoa, Johanna Lestelä lupaa.

Lastenkirja

Johanna Lestelä: Tuikun tärkeä tehtävä (Otava 2019), kuvitettu, 28 sivua.

Ikäsuositus 3+.

Tuikku on kuvakirjasankari, joka on ihan tavallinen suomalainen, vaikka onkin erivärinen.

Johanna Lestelä työskentelee alakoulun opettajana Keski-Espoossa Kirstin koulussa. Asuu perheineen Tapiolassa.

Johanna Lestelän juuret ovat puoliksi Nigeriasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 3. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 4. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 5. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 6. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 7. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 10. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 11. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 14. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 15. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.