Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koirakouluttaja: Lemmikkien paapominen pitää lopettaa – "Koiraa ei pidä inhimillistää"

– Koirasta ei saa tulla perheen pää, vaan laumahierarkian tulee olla selkeää, sanoo saksanpaimenkoirien näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Rantanen.

Hän oli mukana äskettäin, kun Hyvinkäällä järjestettiin saksanpaimenkoirien pentukatselmus. Katselmus on osa saksanpaimenkoiraliiton Itä-Uudenmaan alaosaston järjestämää kolmipäiväistä päänäyttelyä, jossa tavataan muita harrastajia ja kilpaillaan hyvällä mielellä.

Koirakuri nousee usein keskustelunaiheeksi monilla foorumeilla. Väärin jalostetut ja kouluttamattomat koirat voivat käyttäytyä arvaamattomasti. Rantasen mukaan koiriin ei voi koskaan luottaa sata prosenttisesti.

Hänen kanssaan samoilla linjoilla on myös kilpailuun Team Steinwolf -porukassa osallistunut Mari Renfeldt.

– Koiraa ei pidä inhimillistää, vaan kouluttaa tottelemaan omistajaansa. Kasvatus tulee olla selkeää, Renfeldt sanoo tiukasti.

Viikonlopun aikana Saksanpaimenkoiraliiton tapahtumassa vieraili reilut sataviisikymmentä koiraa kouluttajineen ja useita satoja harrastajia.

Pentukatselmuksessa arvioitiin 5–12-kuukautisten pentujen rakennetta, liikkuvuutta ja ulkonäköä. Voittajakoirille rahapalkintoja ei jaettu, mutta kilpailussa menestyneet saivat sijoituksen mukaisen pokaalin. Tapahtuman ulkomaiset vieraat olivat saapuneet Ruotsista, Venäjältä ja Baltian maista.

Koiranäyttelyissä mitataan yleensä ulkonäköä, rakennetta ja liikkuvuutta. Näyttelyiden yhteydessä monet asiantuntijat ovat olleet huolissaan liikajalostuksesta, jossa koiran ulkonäkö menee rakenteen ja terveyden edelle.

Myös saksanpaimenkoiria jalostettiin 2000-luvun alussa liikaa. Niiden ongelmat ilmenivät nivel- ja tukielinvaurioina sekä käytöshäiriöinä. Turkulaisen kasvattajan ja Team Steinwolfin vetäjän Jarmo Kivisen mukaan ongelmia alettiin korjata saksanpaimenkoirien osalta reilut kymmenisen vuotta sitten todenteolla.

– Kaksikymmentä vuotta sitten jalostetuilla saksanpaimenkoirilla ilmeni yliohjautuvia takajalkoja ja ne olivat liian suuria. Nyt niistä ongelmista on alettu päästä eroon, Hyvinkäälle koiranäyttelyyn tullut Kivinen kertoo.