Kari Väkevällä jo neljäs kantesitys New Yorkissa

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolaisen säveltäjän ja äänitaiteilijan Kari Väkevän (s. 1957) elektroakustinen monikanavateos If bees are few (2018) kantaesitetään kansainvälisen tietokonemusiikkijärjestön ICMC/NYCEMF 2019 -tapahtumassa 21. kesäkuuta New Yorkissa.

Runsaan viikon kestävän festivaalin aikana kuullaan 25 konserttia ja samaan aikaan järjestetään tietokonemusiikkiin liittyvä konferenssi.

If bees are few on lainannut nimensä Emily Dickinsonin runosta. Säveltäjä myöntää, että musiikki ehkä sisältää jotain luonnon kohtaamisesta kumpuavaakin, mutta toisaalta se sopii myös festivaalin urbaanisuusteemaan.

– Teos ei sisällä luonnosta äänitettyjä ääniä, vaan se on tehty synteettisesti tietokoneella. Teos alkaa pörisevillä äänillä ja siinä kuuluu myös ikään kuin ihmisäänen hyräilemiä vokaaleja, Väkevä kertoo.

Jokainen kuulija saa muodostaa musiikista omanlaisensa tulkinnan.

If bees are few on jo Väkevän neljäs kantaesitys New Yorkissa kuluvalla vuosikymmenellä. Viime vuonna New Yorkissa kantaesitettiin Väkevän teos I kiss the Sky ja edellisenä vuonna I saw Eternity

International Computer Music Conference (ICMC) on tärkein vuosittainen kokoontuminen tietokonemusiikin tutkijoille ja ammattilaisille ympäri maailmaa. Se on järjestetty vuodesta 2009 lähtien.

Suomessa elektroakustista musiikkia ei juurikaan esitetä.

– Klassinen musiikki on marginaalissa ja elektroakustinen musiikki on vielä marginaalin marginaalissa, Kari Väkevä kuvailee.

New Yorkissa konsertteihin tulee paikallista ja uteliasta yleisöä. Kuulijoita on joka konsertissa useita satoja.

Marginaalimusiikin tekijälle kollegoiden tapaaminen ja tekniikasta keskusteleminen antavat uutta energiaa sävellystyöhön.

Kari Väkevä on keskittynyt elektroakustisen musiikin säveltämiseen, mutta hän on tehnyt myös orkesteriteoksia ja äänitaidetta.

Hänen musiikkiaan on vastikään kiitelty arvostetuissa Computer Music Journal ja Nutida Musik -lehdissä. Hänen uusi levynsä Diptych oli ehdolla Vuoden Levyksi 2017 (YLE klassinen).

"Kari Väkevän Diptych näytti, että elektroakustinen taidemusiikki olisi syytä pelastaa syrjäytymisvaarasta, koska sillä on annettavaa", todetaan Ylen nettisivulla Väkevän levystä. Yleisradion Vuoden levyksi 2017 valittiin Alba Recordsin Northlands - Music by Matthew Whittall.

Väkevän musiikkia on esitetty Britanniassa, Italiassa, Meksikossa, Saksassa, Sloveniassa ja Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut