Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt alkoi rahastus ilmalämpöpumpuilla – "Valvonnasta peritään jopa 500 euroa"

Viime kesän pitkittyneestä helleaallosta aiheutui noin 380 ennenaikaista kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden tekemä selvitys.

Helteen rasituksiin yksi luonnollinen lääke on asuntojen viilentäminen. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry kertoo tiedotteessaan, että ilmalämpöpumppujen ja jäähdyttimien kauppa on viime kesän helteiden vuoksi vilkastunut erityisesti kerrostaloasuntoihin. Yhdistyksen mukaan noin 20.000 kerrostaloasuntoon on asennettu jäähdytys ja tänä vuonna asennetaan 10.000 lisää. Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan taloyhtiön lupa.

SULPU:n tiedotteessa todetaan, että valtaosa taloyhtiöistä suhtautuu myönteisesti ilmalämpöpumpun asentamiseen. Sen mukaan jäähdytyslaitteiden asennuslupia kuitenkin myös evätään heikoin perustein.

– Meille tulee aivan liian paljon epätoivoisia yhteydenottoja asukkailta tai heidän omaisiltaan, joissa asukas ei pysty kuumuuden vuoksi, terveysriskittä asumaan helteellä asunnossaan eikä taloyhtiö myönnä lupaa jäähdytyksen asentamiselle, kertoo toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen tiedotteessa.

– Taloyhtiön kieltoperusteet ovat yleensä perustelemattomia, väärin perusteltuja, perehtymättömiä tai mielipiteitä: ”tulee ehkä ongelmia äänen, kondenssin, rakenteiden kanssa”, ”on tässä selvitty näihin päiviin saakka ilmankin", "en minäkään tarvitse mitään jäähdytyksiä, hän jatkaa.

Kiinteistöliitto, SULPU, Kiinteistöliitto Uusimaa ja Rakennustieto ovat laatineet yhdessä ”Kerrostaloasunnon viilennys ilmalämpöpumpulla – ohje taloyhtiöille osakkaan omaan muutostyöhön” -ohjeen, josta selviää luvan myöntämisessä huomioitavat seikat taloyhtiölle .

Hirvonen myös väittää SULPU:n tiedotteessa joidenkin isännöitsijöiden keksineen rahastaa ilmalämpöpumpun asennuksen valvonnalla. Hän toteaa hurjimpien isännöitsijien esittämien laskujen olleen jopa 500 euroa.

Tiedotteessa kerrotaan, että tällaista valvontaa ei taloyhtiön taholta yleensä edes tarvita, eikä isännöitsijällä usein ole parasta mahdollista asiantuntemusta siihen. Yhdistyksen mukaan asialliset ilmoitukset taloyhtiölle riittävät ja niiden käsittelyt pitäisi taloyhtiön sopia kuuluvaksi isännöitsijän normaaliin toimenkuvaan.