Miten onnistuu? Espoon päättäjät haluavat tupakointikiellon kaupungin uimarannoille

Oittaan uimarannalla ei ole kiinteitä vessoja vaan sinne tuodaan uimakaudeksi bajamajat. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Klaus Nurmi

Valtaosa Espoon kaupunginvaltuutetuista haluaa kieltää tupakoinnin kaikilla Espoon uimarannoilla.

Maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa jätetyn valtuustoaloitteen tupakointikiellosta allekirjoitti vähän yli 60 valtuutettua 75:stä. Ensimmäinen allekirjoittaja on Markku Sistonen (sd.).

Aloitetta perustellaan terveydellisillä, kasvatuksellisilla ja ympäristöllisillä syillä. Tupakointi on vaarallista paitsi itse polttajalle, myös tupakansavua vasten tahtoaan hengittämään joutuville.

Lisäksi rannoille heitettyihin tupakantumppeihin on imeytynyt ympäristölle vaarallisia kemikaaleja ja ne voivat kulkeutua vesistöihin.

Monessa asiassa edelläkävijänä tunnettu Espoo voisi kieltää tupakoinnin kaikilla uimarannoillaan, todetaan aloitteessa.

Aloitteen mukaan Espoo olisi jo kieltänyt tupakoinnin joillakin uimarannoillaan, muttei kaikilla. Kyse ei ole kuitenkaan kiellosta, vaan kyltillä esitetystä suosituksesta, sanoo Markku Sistonen.

– Ainakin Oittaalla olen nähnyt tällaisen kyltin.

Jos uimarannoille tulee tupakointikielto tai suositus olla polttamatta, Sistonen katsoo, että uimavalvojat voisivat tarvittaessa huomauttaa tupakoitsijoita.

– Myös muut rannalla olijat voivat ystävällisesti huomauttaa asiasta, hän toteaa.

Sistonen arvelee, että suurin osa ymmärtää kehotuksen olla tupakoimatta uimarannalla eikä pidä sitä rangaistuksena. Hän vertaa sitä siihen, ettei koiriakaan saa ulkoiluttaa hiekkarannalla.

– Ja niillä rannoilla, joissa on kahviloita, on myös tupakointipaikkoja, hän muistuttaa.

Espoon liikunta- ja nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra pitää aloitetta kannatettavana, mutta ei suoralta kädeltä osaa sanoa miten tupakoinnin kieltäminen julkisella paikalla hallinnollisesti onnistuu.

– Jos se on mahdollista, sitä voi harkita. Mutta eihän se ole helppoa kieltää parveketupakointiakaan, vaikka siinä on kyse paljon pienemmästä tilasta.

Merran mukaan tupakointikieltoa hiekkarannoilla ei käytännössä pysty valvomaan. Se on valvonnan kannalta vähän sama asia kuin pyöräilijän kypärän käyttö.

– Näen asian enemmänkin vahvana toiveena. Ja kun aloitteen takana on noin suuri määrä valtuutettuja, se on selvitettävä.

Uimarantojen tupakointikieltoa käsitelläänkin todennäköisesti seuraavaksi liikunta- ja nuorisolautakunnassa.

Espoossa on 58 kilometriä rantaviivaa ja 95 järveä. Kaupungin ylläpitämiä meriuimarantoja on 11 ja järviuimarantoja 10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 2. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 3. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 4. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 5. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 6. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 7. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 8. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 9. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 10. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 11. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 12. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 13. GrIFK hakee edelleen kauden avausvoittoa Kakkosessa – kotikentällä vastassa FC Espoo
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.