Espoon uusin luontopolku tarjoaa terveysvaikutuksia ja myös leikkimielisiä tehtäviä

Toukokuisissa talkoissa muun muassa kannettiin rastitolppia 2,4 kilometriä pitkän terveysluontopolun varteen. Reitti kulkee ennestään olemassa olleita polkuja pitkin. Sirpa Repo

Sirpa Repo

Jäljet johtavat Heikki Lenkkeriin Hän on Espoon uusimman luontopolun alulle saattaja.

Olari-seuran puheenjohtaja kertoilee muutama vuosi sitten alkaneensa miettiä, että Olarin kupeessa ollut luontopolku pitäisi herätellä uudestaan henkiin.

– Aloimme syksyllä 2017 selvitellä olisiko se mahdollista. Luonnon ja metsän hyvää tekevä vaikutus on tiedossa, mutta ilman rahoitusta polku ei syntyisi Lenkkeri selvittää.

Rahoitusta hankkeelle löytyi kaupungilta, joten suunnittelu pääsi alkuun viime vuoden lopulla.

Ympäristömuotoilija Iira Niemeläinen arvioi, että kaikkinensa nimen terveysluontopolku saanut hanke tulee maksamaan vähän alle 24 000 euroa.

Polkua on suunniteltu isolla ja monipuolisella väellä. Edustajia on ollut lähes 20 lähialueella toimivasta järjestöstä ja asukasyhdistyksestä sekä kaupungilta.

– Tämä on kaikkien espoolaisten polku, tuumii Suurpellossa asuva Eira Mononen

Hän osallistui toukokuussa talkoisiin, joissa muun muassa vietiin paikoilleen rastipisteitä ja penkkejä.

Samoissa talkoissa häärinyt Lars Lönnqvist sanoo luonnon olevan hänelle rauhoittumispaikka. Hän on asunut Olarissa vuodesta 1960. Luontokuvausta harrastava mies toivoo, että polku saa runsaasti käyttäjiä.

– Haluan, että muutkin kokevat tämän hienon luonnon.

Uusi polku on noin 2,4 kilometriä pitkä. Kokinmetsän polulle löytää Olarinkadun ja Ylismäentien kulmassa olevalta parkkipaikalta. Kun kävelee noin 300 metriä kuntorataa, näkee ensimmäisen opastaulun.

Polun varrella on kahdeksan rastipistettä. Niissä tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

– Rastipisteiden tehtävät on mietitty ryhmätöinä. Mukana on ollut esimerkiksi partiolaisia, yhteisöjä ja kaupungin edustajia, Iira Niemeläinen kertoo.

Jokaisella pisteellä on kolme tehtävää. Yksi on päiväkotilapsille ja koululaisille. Heitä kehotetaan esimerkiksi tutkailemaan ympäristöä mustikanvarpujen tasolta. Metsään tutustujille ja sieltä terveysvaikutuksia etsiville on omat tehtävänsä.

– Läheskään kaikille metsässä liikkuminen ei ole tuttua. Toivottavasti saamme metsään nekin, jotka eivät ole tottuneet kulkemaan täällä, talkoisiin osallistunut Katri Rannisto sanoo.

– Esimerkiksi maahanmuuttajille suomalainen metsä voi olla pelottava paikka. Sen vuoksi ajatus on järjestää heille kävelyjä täällä, Rannisto kaavailee.

Terveysluontopolun avajaisia vietetään keskiviikkona 12. kesäkuuta kello 15 polun ensimmäisellä rastilla. Tämä "Hillittömät hiidenkivet" on avokalliolla hiekkatien vasemmalla puolella. Avajaisten jälkeen polun voi kiertää yhdessä opastetusti.

Polku ei ole esteetön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 5. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 6. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 11. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 12. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Sinilevää jo useilla Espoon uimarannoilla – esiintymiä poikkeuksellisen aikaisin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.